Hlavní obsah

Českou atletickou kometu překvapila gratulací olympijská vítězka! To je úžasné, zářila

Praha

Dlouho nemohla uvěřit. Až když v pátek pověsili tyčkařce Amálii Švábíkové na krk zlatou medaili, došlo jí, že titul juniorské mistryně světa nebyl jen snem. Utvrzovaly ji v tom i desítky až stovky gratulací, které jí ve finském Tampere naskakovaly v telefonu.

Foto: ČAS - Denisa Kisialová

Amálie Švábíková s juniorským světovým zlatem na krku.

Článek

Které chvíle z celé cesty za zlatem byly pro vás nejemotivnější?

Hned ten moment v závodě, kdy jsem věděla, že jsem mistryní světa, pak ještě český rekord. Ale i při vyhlášení, když jsem slyšela, jak výprava zpívá hymnu, tak jsem z toho byla v šoku, že jsem sama zapomněla zpívat. (úsměv) To je také nezapomenutelné.

Radost jistě umocňovala přítomnost rodiny, která vám fandí na všech závodech.

Určitě, hlavně pro tátu to byl vždycky sen něco takového zažít. Moc mě i sourozence odmala podporují, já jsem jim za to moc vděčná a byla jsem ráda, že jim můžu udělat takovou radost.

Jak prožíval váš zlatý závod trenér Pavel Beran? Vychoval už spoustu tyčkařů, teď se jako trenér dočkal i světového titulu své svěřenkyně.

I pro něj je to obrovská odměna za ty roky, co se věnuje skoku o tyči. Zaslouží si to, dává tomu všechno, atletikou žije a já jsem vděčná, že jsem mu mohla nadělit takovou vzpomínku. Ale myslím, že při závodě byl stoprocentně nervóznější než já. (úsměv)

Vy jste dokázala udržet klidnou hlavu?

Dost mě překvapilo, že před finále jsem celý den nebyla nervózní, i rozcvičku jsem brala s úsměvem, řekla jsem si, že nemám co ztratit, je to má poslední velká juniorská akce, tak si ji užiju. Když jsem pak jednou shodila na základní výšce 410, trochu mě píchlo u srdce, ale pak jsem si oddychla a už jsem měla čistý zápis. Soustředila jsem jen na sebe a pokyny od trenéra. I když jsem ostatním holkám tleskala, ale uzavřela jsem se do takové své bubliny.

Jaké byly oslavy v Tampere?

Tým s rodiči slavil hned po závodě, já byla vyčerpaná, tak jsem si šla lehnout, a druhý den jsem i s rodiči byla v zábavním parku. Tým mi udělal radost kytkou a přípitkem, ale na nějakou oslavu dojde spíš až pak doma i s přítelem.

Kolik gratulací vám pak přišlo na telefon?

To ani nedokážu spočítat, odepisovala jsem ještě další den. Moc si toho vážím, je to krásný pocit, psali i lidi, které neznám. Dokonce mě teď na letišti ve Finsku zastavila jedna Češka a ptala se, jestli jsem to já, a gratulovala, to bylo také krásné.

A gratulovala vám i olympijská vítězka Katerina Stefanidiová…

Opravdu? To jsem ani nepostřehla.

Na Twitteru psala, jak jste ji ohromila, že jste se dokázala připravit a v nelehkých podmínkách vylepšit svůj rekord.

Ty bláho, to mě překvapilo, to je úžasné, když mi gratuluje olympijská vítězka! Psala mi i Američanka Katie Nageotteová, jsem strašně ráda, že si světové hvězdy všímají juniorky…

Přišly gratulace také od snowboardistů? V minulosti jste byla i talentovanou snowboardkrosařkou.

Gratuloval mi (reprezentační kouč) Marek Jelínek za celý tým, psali i další, z toho jsem také měla radost, mám mezi snowboardisty pořád kamarády. Rozhodla jsem se pro atletiku, teď určitě nemusím smutnit, když jsem získala juniorský titul.

Ještě vás v srpnu čeká mistrovství Evropy dospělých v Berlíně, jak přistoupíte k němu?

Svůj cíl už letos splněný mám, ale určitě bych chtěla i v Berlíně ukázat, co umím a napravit mistrovství světa v Londýně, kde jsem vloni nezaložila. Kdyby se mi povedlo dostat do finále, to už bych byla spokojená úplně maximálně.

Reklama