Hlavní obsah

Sprinter Crawford ukončil spolupráci s trenérem Grahamem

SALVO

Americký sprinter Shawn Crawford ukončil spolupráci s kontroverzním trenérem Trevorem Grahamem, kterého čeká soud kvůli křivému svědectví v případu distribuce dopingových látek laboratoří Balco. Osmadvacetiletý olympijský vítěz v běhu na 200 metrů se rozhodl přetrhnout s obviněným koučem vazby a začal se připravovat pod vedením svého otce.

Článek

"Všechny ty nesmysly, které teď budou následovat... Nechci tím být prostě bombardován, být do toho zatažen. Už vše dělám po svém a podle tréninkových plánů mého otce," vysvětlil své rozhodnutí Crawford pro agenturu Reuters. S Grahamem spolupracoval tři sezony.

Trenér elitních amerických atletů je podezřelý, že falešně vypovídal v roce 2004 federálním agentům vyšetřujícím případ Balco. Jamajský rodák byl přitom tím, kdo kauzu s tehdy nezjistitelným steroidem THG rozpoutal, když v červnu 2003 anonymně odeslal injekční stříkačku se stopami látky americké antidopingové agentuře USADA.

Graham předstoupí před soud 16. listopadu a pokud bude shledán vinným ve všech třech bodech obžaloby, hrozí mu trest až 15 let vězení a pokuta 750.000 dolarů (zhruba 18 milionů korun).

Vedle civilního soudu jej vyšetřují i atletická federace IAAF a USADA, Národní olympijský výbor mu zakázal používat národní tréninková centra. To vše proto, že mezi jeho svěřenci se objevila už téměř desítka dopingových případů, mezi nimž je tím nejnovějším pozitivní test spoludržitele světového rekordu ve sprintu Justina Gatlina. Američan, jemuž hrozilo i doživotí, v létě přijal osmiletý trest zastavení činnosti a slíbil svědčit proti Grahamovi.

Reklama

Související témata: