Hlavní obsah

Zranění, úzkosti, migrény. Italská hvězda se nevzdala a už zase stoupá na vrchol

Praha

Trpěla migrénami, probouzela se s úzkostí. Elena Vallortigaraová patřila k největším talentům mezi výškařkami, když vozila z mládežnických šampionátů medaile. Avšak několik zranění její kariéru na delší dobu přerušilo a atletka musela testovat svou lásku ke sportu. „I v těch nejtěžších časech mi něco říkalo, abych to ještě zkusila,“ zavzpomínala Italka, která letos skočila už přes dva metry.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Elena Vallortigaraová.

Článek

Když v roce 2007 získala výškařka Elena Vallortigaraová na světovém šampionátu do osmnácti let bronz, a když o tři roky později z mistrovství světa dvacetiletých přivezla další třetí místo, hovořilo se, že tahle talentovaná dívka má před sebou hvězdnou kariéru. Avšak brzy tomu bylo jinak, a aby mohla naplnit předpovědi, musela absolvovat obtížnou cestu zpátky.

Na konci téhož roku si totiž poranila kotník a po šesti měsících si v něm vazy poškodila znovu. Musela na operaci, potíže ale pokračovaly i dál. „Poté jsem měla v kotníku zánět a další půlrok jsem se léčila. Navíc jsem změnila trenéra a několikrát se stěhovala,“ zavzpomínala Vallortigaraová na krušné chvíle na webu iaaf.org.

„Probouzela jsem se s úzkostí, co se mi zase stane. Trpěla jsem migrénami,“ přiznala italská výškařka, která v té době podle svých slov testovala svou lásku ke sportu. „Přidávala se i další zranění. Když to šlo, snažila jsem se trénovat. I v těch nejtěžších časech mi něco říkalo, abych to ještě zkusila.“

Uposlechla. Rozhodla se, že si najde nového trenéra, a to byl podle ní klíčový okamžik. Před dvěma lety se začala připravovat pod vedením Stefana Giardiho. „Bylo to rozhodnutí, které změnilo mou kariéru,“ tvrdí šestadvacetiletá Vallortigaraová. Pracovali spolu na technice a také i psychice.

„Dal mi mnoho dobrých rad. Už loni jsem si říkala, že budu schopná skákat přes sto devadesát centimetrů.“ Letos v lednu ji však další zranění připravilo o měsíc tréninku. Ani tentokrát se nevzdala a jakmile mohla, vrhla se do přípravy. V dubnu v Sieně skočila 194 cm a o tři centimetry vylepšila své osobní maximum.

„Nečekala jsem, že skočím takhle vysoko. Všechno šlo tak snadně a přirozeně. Byl to nejlepší pocit, který jsem v mé kariéře zažila.“ V červnu pak přidala další dva centimetry a minulý týden na Diamantové lize v Londýně bojovala o prvenství se současnou vládkyní skoku do výšky, Ruskou Marií Lasickeneovou.

Na třetí pokus dokázala Vallortigaraová překonat nejprve dva metry a posléze i dvě stě dva centimetrů. Lasickeneová tak k vítězství potřebovala vyrovnání svého letošního maxima 204 centimetrů, a to se jí podařilo. Před blížícím se evropským šampionátem v Berlíně se však Elena Vallortigaraová svými skvělými výkony zařadila k favoritkám na medaile.

Reklama