Hlavní obsah

Švýcarský atlet Mancini nesmí na ME kvůli podpoře extremismu

Bern

Švýcarský atletický svaz si umí dupnout, když se mu něco nelíbí. Sprintera Pascala Manciniho například vyřadil z nominace na mistrovství Evropy kvůli jeho pravicově extrémistickým názorům. Navíc mu odebral licenci. Devětadvacetiletý specialista na nejkratší trati na facebooku opakovaně zveřejňoval příspěvky s diskriminační a rasistickou tématikou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fotbalisté Francie zažili na fotbalovém MS hodně radosti.

Článek

Národní svaz nejprve vyřadil Manciniho ze štafety na 4x100 metrů a poté mu zakázal v Berlíně start i na individuální stovce. Podle svazu atlet s osobním rekordem 10,28 zveřejňováním kontroverzních příspěvků porušil písemnou dohodu, že se těchto komentářů zdrží, a stejně tak etický kodex svazu.

Mancini například po vítězství francouzských fotbalistů, mezi nimiž je mnoho hráčů tmavé pleti, na mistrovství světa zveřejnil na sociální síti video s tlupou opic. V minulosti zase svá vítězství v závodech slavil gestem "quenelle", jež je považováno za obrácený rasistický pozdrav a má antisemitský podtext.

Mancini se ale nehodlá ani po vyřazení z ME držet zpátky. "Nikdy se jim nepodaří uhasit oheň pravdy, který ve mně hoří," uvedl atlet, jenž měl v letech 2012-2014 distanc kvůli pozitivnímu dopingovému testu na nandrolon.

Reklama

Související témata: