Hlavní obsah

Kdo oslní Berlín? Třást se může i Šebrleho rekord!

Praha

Sedmačtyřicet (staro)nových evropských šampiónů odhalí následující týden v německé metropoli, objeví nové atletické hvězdy, některé naopak na modré dráze Olympijského stadiónu pohasnou. Kdo by v Berlíně mohl předvést výjimečná představení?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nizozemská sprinterka Dafne Schippersová se letos představila i na Zlaté tretře.

Článek

Nafissatou Thiamová

Olympijská vítězka, mistryně světa, nejlepší atletka světa za loňský rok. Třiadvacetiletá Belgičanka teď nemá v sedmiboji konkurenci, jako čtvrtá žena historie se dostala přes 7000 bodů. Evropský rekord Klüftové 7032 bodů je reálným cílem.

Renaud Lavillenie

V 31 letech už francouzský tyčkař není bezchybným strojem na výhry, na světové zlato pořád čeká. Před dvěma lety na ME v Amsterdamu nezdolal základní výšku, v Berlíně bude ale nejžhavějším kandidátem na své čtvrté evropské zlato.

Maria Lasickeneová

Její krajan a eso mužské výšky Danil Lysenko neinformoval dopingové komisaře o místě pobytu a přišel o status neutrálního atleta. Lasickeneová, která z posledních 47 závodů nevyhrála jen jednou, ruskou hymnu v případě vítězství také neuslyší, ale aspoň smí stejně jako 29 dalších Rusů startovat.

Kevin Mayer

Evropský rekord Romana Šebrleho 9026 bodů v ohrožení? Francouz letos zatím žádný desetiboj neabsolvoval, ale výkony v jednotlivých disciplínách naznačují, že by se mohl výrazně zapsat do historie.

Sandra Perkovičová

Zřejmě nejdominantnější atletka současnosti ve své disciplíně. Chorvatská diskařka vyhrála poslední čtyři mistrovství Evropy a těžko si představit scénář, který by ji připravil o páté zlato.

Dafne Schippersová

Létající Holanďanka letos působí lehce přibržděně. Dvoustovku vyhrála na posledních dvou mistrovství světa, na stovce bude obhajovat evropské zlato, ale lepší formu v aktuální sezóně má Britka Dina Asherová-Smithová.

Karsten Warholm

Vloni jako jednadvacetiletý šokoval fanoušky i sám sebe triumfem na mistrovství světa, ani letos na čtvrtce překážek nemá v Evropě konkurenci. A snad aby se norský Viking v Berlíně nenudil, přidá si i start na hladké čtvrtce.

Reklama

Související témata: