Hlavní obsah

Staňka šokoval sektor, kde bude závodit. To je jiný svět, žasl

Berlín

Že se atletika odehrává s výjimkou chodeckých soutěží a maratónů na stadiónu? To už dávno neplátí. Stále častěji se přesouvá blíž divákům a výjimkou nejsou vrcholné akce. Předloni si na mistrovství Evropy v Amsterdamu zaházeli oštěpaři kvalifikaci v parku Museumplein, v pondělí se koulaři představí v ulicích Berlína. Bude u toho i česká medailová naděje Tomáš Staněk, jenž o svých dojmech a plánech hovoří v následujícím videu.

Na kvalifikaci mimo stadion se těším, odlehčí to atmosféru, říká koulař Tomáš StaněkVideo: Sport.cz

 
Článek

Staněk už si zazávodil v nejrůznějších prostředích. Předloni vyhrál domácí titul na táborském Žižkově náměstí, letos v červenci absolvoval mítink Diamantové ligy v monackém přístavu, pravidelně jezdí na specializované mítinky do Německa.

Nechce se v sektoru zdržet

„Tam to umějí udělat, vždycky je super atmosféra. Monako bylo taky hezké, ale tribuna malá, asi jak je tam každé místečko drahé. I na Tábor vzpomínám rád,“ rekapituluje své zážitky, k nimž dnes přidá další výjimečný.

Kvalifikace mistrovství Evropy proběhne na náměstí Breitscheidplatz poblíž slavného bulváru Kurfürstendamm, kde vyrostla tribuna pro 3000 fanoušků. Podobná jako při nedávném německém šampionátu v Norimberku.

„Viděl jsem z něj záběry a úplně mě to šokovalo. Kamera jela nahoru a ta tribuna pořád nekončila. To je prostě jiný svět,“ žasl Staněk, jenž však doufá, že se na prostranství pod Kostelem císaře Viléma moc nezdrží.

Diváky plašit nehodlá

„Formu na rychlý postup z kvalifikace mám. Ale klidně bych si tam zazávodil i ve finále,“ přiznává, byť o medaile už se bude bojovat na Olympijském stadiónu.

Závody na náměstích mají i svá specifika, například absenci zázemí. „Pamatuju, jak jsme se v Bruselu rozcvičovali na chodníku mezi lidmi. Bylo by fajn, kdyby tu byl stan se stínem a tartanová rovinka na klusání. Ale Němcům věřím, že to bude dobré,“ říká český rekordman.

A při blízkosti diváků u sektoru snad nehrozí ani incident s letící koulí, byť otočka bývá u některých koulařů nevyzpytatelná. „Když tak budou muset rychle utíkat,“ směje se Staněk. „Já už jsem snad trochu zkušenější, než abych plašil lidi. Organizátoři to podchytí, určitě by nechtěli odstartovat šampionát nějakým průšvihem,“ je přesvědčený.

Reklama