Hlavní obsah

Papírový favorit na zlato? To Jušku nesvazuje. Už možná není nejpomalejší

Berlín

S nadsázkou se Radek Juška označoval za nejpomalejšího dálkaře ze světové špičky. Odrazem a technikou skoku doháněl, co mu chybělo v rozběhu. Teď už ale český rekordman, který bude čistě podle tabulek největším favoritem na zlato z mistrovství Evropy, rozverně hlásí: „Možná už nejsem nejpomalejší!“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radek Juška během odjezdu atletické výpravy na ME do Berlína.

Článek

Vstup do sezóny měl snový. Na svém oblíbeném Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově koncem května doletěl na 827 centimetrů. Dál z Evropanů skočil letos jen bývalý mistr Alexandr Meňkov z Ruska, jenž ale nemá od mezinárodní federace IAAF svolení, aby v této sezóně závodil pod hlavičkou ANA, tedy jako autorizovaný neutrální atlet.

„Jsem překvapený, že ostatní kluci nenaskákali víc. Čekal jsem tam i další jména,“ přiznává pětadvacetiletý dálkař. Být lídrem tabulek před vrcholnou akcí je pro něj nová pozice. „Svazující? Ani ne. Na závodech už nerozhoduje, jestli jste první nebo desátý,“ mávne rukou.

Nastartoval ho soustředění

Ani Juškovi se dlouho nedařilo turnovskému výkonu přiblížit. Za osm metrů se opět dostal až v půlce července při Velké ceně v Táboře. A to ze zkráceného rozběhu.

„Pomohlo mi soustředění, kde jsme víc přitrénovali, skákali právě ze zkráceného rozběhu a odstraňovali technické nedostatky,“ vysvětloval. A trenér Josef Karas mu naměřil i rychlejší časy při sprinterských úsecích. „Sám to při rozběhu na skok nepoznám, ale i trenér říkal, že jsem rychlejší,“ pochvaluje si Juška.

Do akce půjde jako první z českých medailových nadějí v pondělí po půl páté. „Lepší než na závod týden čekat. Spíš pro mě bude novinka, že mezi kvalifikací a finále je den pauza,“ vyhlíží už středeční finále. Ostatně kvalifikace mu při vrcholných akcích s výjimkou olympiády v Riu nedělaly problém, vloni na světovém šampionátu v Londýně ji dokonce senzačně vyhrál.

Reklama

Související témata: