Hlavní obsah

Vrchařku Pichrtovou bolí víc nohy po maratónech

Michal OsobaPrávo

Byla vyhlášena sedmou nejlepší českou atletkou roku, přestože na mistrovství Evropy v Göteborgu nestartovala. Doménou třiatřicetileté Anny Pichrtové byly totiž letos běhy do vrchu, ovládla v nich evropský šampionát i seriál Grand prix.

Článek

Kvůli zranění ze zimy totiž nestihla běžet maratón, kterým by se do Göteborgu kvalifikovala. Mistrovství světa v Ósace příští rok už ale zase v jejích plánech figuruje. Maratón a běh do vrchu přitom na vrcholné úrovni dokáže skloubit málokdo. "Teď je to hodně specializované, i když nejlepší vrchař běžel na olympiádě také maratón," připomíná osmadvacátá z aténského závodu na původní maratónské trati Novozélanďana Wyatta.

Liší se i příprava: vrchy i silniční závody potřebují jiný trénink. "Z maratónské přípravy se, když pro něj má člověk dispozice, dá slušně zaběhnout závod do vrchu. Ale z čistě vrchařské přípravy se kvalitní maratón zaběhnout nedá," líčí běžkyně ostravského klubu X-AIR.

Teoreticky je běh do kopce náročnější než po rovině, ale Pichrtová má jinou zkušenost. "Možná je to tím, že ve vrších jsem špička, zatímco v maratónu mám pořád co zlepšovat. Ale mě po něm bolí nohy víc," usmívá se rodačka z Trenčína, která se před zhruba deseti lety přesunula do Krkonoš.

Tam si na nedostatek kopců nemůže stěžovat. "Ale klasické vrchy tam moc nejsou, proto jezdím hodně do Alp," říká o pohoří, které si oblíbila. "Běhá se i na exotických místech, třeba v Malajsii, ale já mám nejraději Alpy," přiznává. Při strmých výbězích ale na kochání horskou scenérií čas není. "To ne, ale když je cíl na vrcholu kopce a je tam i vyhlášení, tak si vše můžu prohlédnout."

Milionáři z běžců do vrchu nejsou, ale podle Pichrtové se touto disciplínou uživit dá. "Ve srovnání se silničními běhy je to dobře ohodnocené, samozřejmě když je člověk ve špičce. Maratóny jsou na tom ale finančně pořád o dost lépe," porovnává svěřenkyně trenéra Pechka. Za vítězství v celém seriálu Grand Prix si vydělala 1500 eur. "Ale za některé jednotlivé závody je třeba tisíc eur za vítězství," dodává.

Reklama