Hlavní obsah

Na atletickém šampionátu zahráli Polákům špatnou hymnu

Kde zústala příslovečná německá důslednost? Organizátoři atletického mistrovství Evropy v Berlíně se omluvili polské výpravě za chybu při středečním vyhlášení soutěže ve vrhu koulí. Zlatému Michalu Haratykovi totiž zahráli jinou melodii, než je oficiální polská hymna.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Polský koulař Michal Haratyk si po svém triumfu v Berlíně vyslechl jinou melodii, než je oficiální státní hymna.

Článek

Při vyhlášení nejlepších tří koulařů nastala bizarní situace, kdy polská interpretka zpívala pochopitelně správně Dabrowského mazurku, k tomu jí však jako doprovod zněla úplně jiná melodie. Organizátoři se následně Polsku písemně omluvili, což výprava nejúspěšnější země dosavadního průběhu ME přijala.

K nehodě by paradoxně nemuselo vůbec dojít, kdyby pořadatelé nechtěli Polsku vyhovět. Jejich původní koncept byl, aby hymny byly zpívány bez doprovodu, což se stalo při předchozím vyhlášení kladivářů s polským vítězem Wojciechem Nowickým.

"Polákům se to ale nelíbilo, takže jsme se pokusili při druhém ceremoniálu vyhovět jejich přání," vysvětlil deníku Bild bývalý dálkař Konstantin Krause, jenž má na ME slavnostní vyhlášení na starosti. "Chybu udělal člověk, který zmáčkl knoflík k té melodii. Od příště už budou jen nahrávky hymen a žádní zpěváci," dodal.

Reklama