Hlavní obsah

Německý běžec chce za 298 dnů oběhnout svět

BERLÍN

Před třemi lety uběhl s helmou na hlavě a neprůstřelnou vestou 700 kilometrů v Iráku, kde právě byla válka. Nyní chce extrémní běžec Robby Clemens oběhnout svět. Instalatér z Lipska v osm hodin ráno vyrazil ze svého bydliště k dlouhé cestě, během níž chce za 298 dní uběhnout 23 tisíc kilometrů, a to hned ve třiceti zemích světa.

Článek

"Jsem blázen," řekl Clemens sám o sobě. "Proto mě nyní nezajímá nic jiného než tento běh. Ale už si připravuji, co řeknu, až se 27. října opět vrátím do Lipska," dodal. Clemens se chce stát prvním člověkem, který oběhne svět za méně než 300 dní. Touží překonat Francouze Serge Girarda, který při běhu z Paříže do Tokia zdolal za 260 dní 19.097 kilometrů.

Německý běžec si naplánoval, že každý den uběhne okolo stovky kilometrů, a to při rychlosti od šesti do osmi kilometrů za hodinu. Starat se o něho bude pětičlenný doprovodný tým, jehož hlavní starostí bude hlídat zdravotní stav pětačtyřicetiletého běžce.

Podporu má také od manželky. "Na začátku byla hodně proti, ale teď již stojí za mnou," uvedl Clemens. "Spolu s osmnáctiletou dcerou Marií mě bude navštěvovat jednou měsíčně. To proto, aby se mi tolik nestýskalo po domově," svěřil se. Starší syn Oliver je navíc členem doprovodného týmu.

Přestože dnes zdolává takto dlouhé trasy, nebyl Clemens vždy náruživým sportovcem. Ještě v roce 1997 vážil 125 kilogramů, měl problémy se srdcem, kouřil 20 cigaret denně a pil alkohol. Pak si však na Silvestra dal předsevzetí, že začne běhat a změní svůj život. Za jeden rok shodil 42 kil a v roce 2000 běžel svůj první maraton. O rok později pak přidal první extrémní běh, když po Německu zdolal 493 kilometrů v rámci charitativního běhu pro děti s rakovinou. Nyní má před sebou trasu téměř padesátkrát delší.

Reklama