Hlavní obsah

Na Letnou se vrátil Rosický, tenhle má ale bourat

PRAHA

Po tréninku se na něj před šatnou musí čekat pěkně dlouho. S jeho slavnějším bratrem Tomášem to bývalo podobné, jenže fotbalista Jiří Rosický má ke svému 'loudání' i zdravotní důvody. "Ten v šatně leduje koleno," smáli se další sparťané a spěchali na oběd.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Po sedmi letech se bratr slavnějšího Tomáše vrací na Letnou. Co jej čeká? Hlavně srovnání se sourozencem a premiéra v české lize!

S bráchou jsou každý jiný

Pravé koleno chránil bandáží, ani při tréninkovém bagu však v souboji neuhnul. Vyšlápl si na nedávno zraněného Baranka i Kincla, jaké pak šetření. "To ledování je už takový rituálek. Dělám to po každé fyzické zátěži už strašně dlouho. Koleno potřebuje zachladit," mávne rukou pětadvacetiletý Jiří Rosický nad starým zraněním, které dodnes trochu otéká.

Nepřichází jako hvězda. Spíš ví, že při velkém přetlaku defenzivních hráčů na něj ve Spartě čeká boj o místo v sestavě, málokdo tam teď má místo jisté. "Takto vedení klubu vybralo složení týmu, tak se o místa musíme porvat."

Dobře si uvědomuje, že se mu od diváků dostane o mnoho bedlivějšího dozoru než ostatním. A co hlavně - porovnávání s Tomášem. Vždyť jméno Rosický díky němu zní blyštivě po celém fotbalovém světě a na Letné se před jeho odchodem do Dortmundu v roce 2001 chodilo do hlediště snad jen kvůli němu. "Jaký bude tenhle druhý "Rosa"? spekulují už dnes.

"Srovnání očekávám. Budu se snažit udržet naše jméno vysoko. Ale na druhou stranu, my jsme oba každý úplně jiný. Brácha akce vymýšlí, tvoří, já je naopak bourám," říká defenzivní záložník Jiří, který po odchodu ze Sparty v sedmnácti letech hrával za rezervu Atlétika Madrid a pak v rakouském Bregenzu.

Jsou-li odlišní fotbalově, platí to trošku i na pohled. V obličeji podobu zapřít nemohou, ale Tomáš je o dost drobnější a menší. "On je po mámě, já po tátovi," připomene Jiří otce, bývalého beka Sparty.

V Lize mistrů se asi nepotkají

Už před dvěma lety byl jeho návrat na spadnutí, jenže na poslední chvíli Sparta cukla. Dnes ví, že to bylo dobře, byť jej to tehdy nekonečně mrzelo. "Nyní jsem na Spartu lépe připraven. Tenkrát jsem ještě nebyl úplně fit zdravotně, teď jsem tady strašně rád. Vždycky jsem chtěl tento dres oblékat," pochvaluje si.

Až ale vyběhne poprvé na stadión v dresu mistra, bude to jeho premiéra v české nevyšší souteži. V pětadvaceti letech to bude hodně pozdní debut! "V český lize se holt budu cítit jako nováček. Odehráno jinde mám ale dost," nedělá z toho vědu.

Tomáš si ho prý na společné týdenní dovolené na Sardinii kvůli tomu kupodivu ani nedobíral. Jen se pobavili, že by byla legrace, kdyby proti sobě nastoupili ve třetím předkole Ligy mistrů. Oba kluby se však zřejmě jako nasazené sejdou v jednom koši a bratři se na "place" jako sokové nesejdou. "Bylo by to pikantní. Proti sobě jsme ale nehráli nikdy."

A přinejmenším nějaký čas to tak ještě zůstane. Jen jejich tenisový duel poznal dílčího vítěze - na dovolené vyhrál jediný set Tomáš...

Reklama

Související témata: