Hlavní obsah

Dobrodružné premiéry atletů

PRAHA

Tři atleti se sešli v nejlepší desítce ankety o nejlepšího sportovce Česka za rok 2006. Zatímco pro Romana Šebrleho jde o pravidelný kolorit, v případě dvojice Tomáš Janků a Barbora Špotáková šlo o premiéru. Oba úspěšní sportovci se po vyhlášení výsledků Právu svěřovali s pocity ze sezóny minulé i s plány a předsevzetími do té další.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

"Abych se přiznala, ani si nepamatuji, kdy jsem vyhlášení Sportovce roku viděla v televizi naposledy. Já tyhle společenské akce moc nevyhledávám. Jsem v nejlepší desítce poprvé, takže je to pro mě takové dobrodružství," smála se oštěpařka Barbora Špotáková, která přivezla z mistrovství Evropy v Göteborgu stříbrnou medaili stejně jako její kolega výškař Tomáš Janků.

"I já jsem v desítce premiérově a mám z toho velkou radost. Je to znamení, že jsem svoji práci odvedl v minulém roce velmi dobře," přemítal Janků. Se Špotákovou se hecovali, kdo bude v desítce výš. "Už předem jsem Báře říkal, že zůstanu v pořadí za ní. Medaili z mistrovství Evropy máme oba. Já jsem vyhrál Světový pohár, Bára světové finále oštěpu a k tomu přidala český rekord," culil se Janků, jenž nakonec skončil desátý, zatímco jeho kolegyně z pražské Dukly sedmá.

Tvrdá příprava na Václavském náměstí

"Pro mě bylo vůbec ctí být v nejlepší desítce," tvrdil Janků. "V duši chtěl být přede mnou," tušila oštěpařka. "Já jsem počítala s tím, že budu v druhé pětce. I proto jsem nevěnovala přípravě takovou pozornost a možná ji i trošku podcenila," smála se Špotáková.

K výběru kostýmku na slavnostní večer v butiku nedaleko Václavského náměstí přesto věnovala velkou pozornost. Na pomoc přizvala přítele Lukáše i maminku. "Konečná volba byla nakonec snadná. Vybrala jsem si na první pohled a moji blízcí všechno schválili," vyprávěla Špotáková. S účesem si nedělala těžkou hlavu. "Kadeřnicí byla pro tentokrát maminka, zvládli jsme to za hodinu."

Špotáková je na vlně

Oba už přemítali o nadcházející sezóně. Tuší, že obhájit pozice vybojované v minulém roce bude složité. "Ve výšce může být třicet lidí ve dvou centimetrech. Pak je to hodně o štěstí," pokrčil rameny Janků. "Jsem teď na vlně. V tréninku se cítím skvěle a házím o čtyři metry dál než v minulé sezóně při soutěžích. Kéž by to vycházelo stejně i v závodech. To by byla pecka," zasnila se Špotáková.

Reklama

Související témata: