Hlavní obsah

Volejbalisté znají soupeře pro finále Světové ligy

LAUSANNE

Čeští volejbalisté se ve finálovém turnaji Světové ligy v Madridu utkají od 8. do 10. července ve skupině E s týmy olympijských vítězů ze Srbska a Černé Hory, Řecka a domácího Španělska. Rozdělení týmů do čtyřčlenných skupin oznámila v pondělí v Lausanne mezinárodní federace FIVB.

Článek

Z obou skupin postoupí týmy z prvního a druhého místa do semifinále, zatímco třetí a čtvrté celky už o další umístění hrát nebudou. Světová liga je dotována 15 miliony dolarů; prvenství v ní obhajují Rusové, kteří se ve skupině F střetnou s mistry světa Brazilci, Itálií a Bulharskem.

Trenér Pavel Řeřábek prohlásil, že třebaže nehodlá nikoho podceňovat, je vidět, že skupina F je těžší. "Bylo vidět, že Španělé měli právo volby, ta naše skupina je rozhodně příjemnější," řekl reprezentační kouč a dodal, že složení obou madridských čtveřic téměř uhodl předem. "Jen místo Jugoslávie jsem původně tipoval Bulharsko," pousmál se.

Soupeře nicméně označil za zkušená mužstva. "Každopádně to nebude jednoduché. Začínáme s Jugoslávií, která už ve finále Světové ligy hrála mnohokrát, navíc mi vadí hodně rozházené začátky zápasů. Ale pokud budeme v pořádku a vydrží nám forma, máme šanci na nějaký ten skalp," dodal optimisticky Řeřábek.

S jeho názorem souhlasil i generální sekretář svazu Jan Žižka. "Rozhodně je to proti té nabité druhé skupině nadějné. Řeky známe a umíme na ně, Španělsko je taky hratelné, i když bude v domácím prostředí a před svými diváky. Oříšek bude Jugoslávie, ale Bulharsko, které bylo stejně jako my náhradníkem, ji taky dokázalo porazit. Při určité konstelaci je postup reálný," nastínil Žižka.

Rozlosování skupin v závěrečném turnaji
Skupina E: ČR, Srbsko a Černá Hora, Řecko, Španělsko.
Skupina F: Rusko, Brazílie, Itálie, Bulharsko.
Program
Úterý 8. července: 10:30, SČH - ČR, 13:00, Brazílie - Bulharsko, 17:30, Rusko - Itálie, 20:00, Španělsko - řecko.
Středa 9. července: 10:30, Bulharsko - Itálie, 13:00, Řecko - ČR, 17:30, Brazílie - Rusko, 20:00, Španělsko - SČH.
Čtvrtek 10. července: 10:30, Bulharsko - Rusko, 13:00, SČH - Řecko, 17:30, Itálie - Brazílie, 20:00, ČR - Španělsko.
Sobota 12. července: semifinále.
Neděle 13. července: zápas o 3. místo, finále.

Reklama

Související témata: