Hlavní obsah

Jakob Ingebrigtsen v hale zaběhl juniorský rekord na 1500 metrů

Osmnáctiletý Jakob Ingebrigtsen při vstupu do halové sezony překonal juniorský světový rekord v běhu na 1500 metrů. Při mezistátním utkání v norském Bärumu v neděli zvítězil v čase 3:36,21, čímž o sedm setin sekundy překonal dvanáct let starý výkon reprezentanta Bahrajnu Belala Aliho Mansúra.

Foto: ČAS

Ilustrační snímek.

Článek

Halový mistr světa Samuel Tefera běžel loni jako junior v hale ještě rychleji, ale jeho čas 3:36,05 nebyl jako juniorský světový rekord ratifikován kvůli tomu, že v den závodu neabsolvoval dopingovou zkoušku.

Nejmladší z úspěšné norské bratrské trojice Ingebrigtsenů loni zazářil na mistrovství Evropy v Berlíně, kde vyhrál patnáctistovku i závod na 5000 metrů. V prosinci potřetí za sebou získal evropský titul v krosu v kategorii do 20 let.

Na začátku letošního roku absolvoval měsíční vysokohorské soustředění v Jihoafrické republice a v neděli poprvé letos závodil. Při mezistátním utkání Norska, Švédska, Finska a společného týmu Dánska a Islandu si vylepšil halový osobní rekord o 4,75 sekundy a dostal se do čela letošních evropských tabulek i mezi seniory. Ve světových tabulkách je před ním pouze Tefera, který v Toruni minulý týden zaběhl patnáctistovku za 3:35,57.

Jakoba Ingebrigtsena další start na této trati čeká 20. února v Düsseldorfu.

Reklama