Hlavní obsah

Další posun! Šnejdr prohnal světového medailistu, žene ho i úspěch parťáka

Michal OsobaPrávo

Na úplný závěr ostravského mítinku Czech Indoor Gala nasadili pořadatelé mužskou osmistovku a čeští půlkaři je rozhodně nezklamali. Hned tři se s přehledem vešli pod hranici ostrého limitu pro halové mistrovství Evropy, největší radost z trojice Filip Šnejdr, Filip Sasínek, Lukáš Hodboď měl první jmenovaný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Filip Šnejdr z ČR, druhý v ostravském závodě na 800 m.

Článek

Osobní rekord totiž Šnejdr stlačil o dvě setiny na 1:46,99 a v letošních evropských tabulkách se vyhřívá na příjemném šestém místě. „To je super, ani jsem osobák nečekal. Ale když si ho budu posouvat o dvě setiny v každém závodě, budu jen rád,“ usmíval se.

Fandil i Holuša

Třiadvacetiletý běžec, který dal atletice přednost před slibně se rozvíjející fotbalovou kariérou, se pod vedením Petra Novotného posouvá každý rok. „Pořád jde výkonnost nahoru, což je super. Jen před měsícem jsem byl nemocný, tak jsem se bál, že to nebude ono,“ líčí.

Ale obavy byly liché, v Ostravě se dlouho držel i před Bosňanem Amelem Tukou, jenž má doma medaili z venkovního MS.

„Vyhovuje mi běhat zepředu, mám rychlou čtvrtku, tak je pro mě i seběh jednodušší. Ale poslední stovku už jsem šel na plné kecky a nebyly síly na Tuku zareagovat," popisoval Šnejdr, jehož vydatně povzbuzoval zvnitra oválu i bývalý halový mistr Evropy Jakub Holuša, který start i halovou sezonu musel zrušit kvůli bolavé kyčli.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Amel Tuka z Bosny vyhrál závod na 800 m, vlevo je druhý Filip Šnejdr z ČR.

Do Ostravy se vrátí

Po závodě Šnejdr zašel s rodiči a přítelkyní v Ostravě na večeři a vyrazil domů do Hradce Králové, o víkendu se do vítkovické haly vrátí na mistrovství republiky. A pak už bude ladit na halové mistrovství Evropy, kde by ho výkonnost mohla pasovat i na adepta finále.

„Ale já ještě nebyl ani v semifinále,“ připomíná, že vloni na mistrovství Evropy dobrou formu nepotvrdil postupem z rozběhu. „Na osmistovce může do finále patnáct lidí, když se běží pomalu, tak ještě víc,“ hlásí.

Přesto je pro něj loňské ME v Berlíně motivací, Lukáš Hodboď tam senzačně postoupil mezi elitní osmičku. „Doma jsem ho přitom snad vždycky porazil. Tak mě pokaždé popožene, když si vzpomenu na Lukášův úspěch,“ dodává.

Reklama

Související témata: