Hlavní obsah

Špotáková: Házím daleko a bojím se, že se to pokazí

Oštěpařka Barbora Špotáková je v přípravě na novou sezónu a v rozhovoru pro deník Právo říká, že je překvapená ze svých výkonů. "Házím skutečně daleko. Je to neuvěřitelné. Jsem překvapená. A také mám trošku strach, aby se to v dalších týdnech nepokazilo."

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

Jak jste coby vicemistryně Evropy vstoupila do nového roku? Je pro vás letošní velmi mírná zima příznivá pro přípravu?

Nový rok jsem začala pravidelnými soustředěními v nymburském sportovním centru. Mám radost z nynějšího počasí, které mi skvěle vyhovuje. Můžeme házet jako na jaře a nemusíme do Afriky za teplem. Pro atlety je rozhodně tenhle průběh přípravného období příznivější, z hlediska přípravy i lehčí regenerace.

Jste s dosavadním průběhem tréninkového procesu spokojena?

Vyrostla jsem fyzicky i technicky. Jsem rychlejší, silnější a házím dál než v minulém roce. Absolvovala jsem také několik závodů v hale a zlepšila jsem si osobní rekordy z dvoustovky a šedesátky s překážkami. To je ukázka formy.

O kolik metrů dále létá ve srovnáním s loňským rokem váš oštěp?

Přibližně o čtyři metry. Házím skutečně daleko. Je to neuvěřitelné. Jsem překvapená. A také mám trošku strach, aby se to v dalších týdnech nepokazilo. Toho se bojím.

Čekala jste, že budete během zimy dělat takové pokroky?

Nenapadlo mě, že to půjde tak rychle. Na druhou stranu jde asi o přirozený vývoj. Získám a zúročuji oštěpařské zkušenosti. A také jsem zdravá, což je strašně důležité. Jediným problémem během minulých týdnů byla bolest z přetížených úponů v koleni. Pár dní jsem zvolnila, jinak jsem vše absolvovala bez problémů.

Co vás čeká v nejbližší době?

V březnu pojedu na tři týdny na soustředění na Kanárské ostrovy. To bude takový předěl mezi zimou a jarem. Ale ještě předtím zvládneme s přítelem týdenní pobyt na horách v Itálii. Moc se těším. Bude to pěkný, ale aktivní odpočinek od atletiky.

S přítelem už jste docela dlouho. Neplánujete tedy vstoupit do manželství?

Když něco funguje a klape bez problémů, tak přece není důvod to jakýmkoli způsobem měnit.

Rozhodně vás ale čeká změna na atletickém poli. Soupeřky na vás budou pohlížet jako na jednu z hlavních favoritek? Jste na tu úlohu připravena?

Je mi jasné, že na mě budou koukat jinak. Ale i já sama se cítím odlišně. Cítím, že i v Dukle ode mne čekají úspěch. Já věřím v přípravu. Takže musím prostě trpělivě čekat. A doufat, že oštěp bude létat daleko jako v tréninku.

Pokud byste potvrdila výkony z tréninku v závodech, budete největší adeptkou na zlatou medaili na srpnovém mistrovství světa v Japonsku...

Cesta k úspěchu je vždy taková rovnice. Musíte mít formu a pak je tam neznámá. A tu představuje zdraví a také štěstí. Já doufám, že se všechno sejde. Podle toho, jak trénuji, bude snad letošní rok lepší než minulý. A v jeho průběhu jsem byla na mistrovství Evropy stříbrná...

Reklama

Související témata: