Hlavní obsah

Šebrle: Třetí titul je pro mě obrovskou motivací

Jan KrůtaSport.czPrávo

Český desetibojař Roman Šebrle počítá, že na mistrovství Evropy bude soupeřům ukazovat jizvu na rameni. V rozhovoru pro deník Právo říká, že aktuální formu uvidí až v závodě. "Hrozně se na něj těším."

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Roman Šebrle ukazuje stopy po zapíchnutém oštěpu

Článek

Do Birminghamu odlétáte o den později než ostatní. Proč?

Už to tak mám vyzkoušené, většinou se snažím odjíždět dva dny před závody. Doma mám větší klid a alespoň jsem si ještě ve středu mohl pořádně zatrénovat.

Co vám trénink napověděl?

Ten poslední před odjezdem je pro mě vždycky hodně důležitý. A musím říct, že nedopadl špatně. I když aktuální formu uvidím až v samotném závodě. Hrozně se na něj těším.

Na soustředění v Jihoafrické republice vás trefil oštěp do ramene. Myslíte, že všichni budou chtít vidět jizvu?

Asi tam budu permanentně chodit s odkrytým ramenem... Počítám, že se mě soupeři budou vyptávat a asi to budu muset párkrát vysvětlit.

Mnozí možná nechápou, že jste se dal tak rychle dohromady...

Měl jsem štěstí, že oštěp netrefil sval a do rány se nedostala žádná infekce. Bylo to prostě hodně dobře trefené...

Poslední dobou před odjezdem na velkou akci většinou říkáte, že se chcete rvát o zlato. Je to pořád stejné?

Vím, jak jsem schopen závodit, na co asi mám. Spokojen budu s každým výkonem nad 6200 bodů. Na vítězství by to mohlo stačit. Soupeři si asi budou myslet, že poté, co mě zasáhl oštěp, nebudu tak kvalitně připravený. Ale cítím, že jsem na tom dobře. Zlato je pro mě obrovskou motivací, byl by to můj třetí titul halového mistra Evropy.

Koho počítáte mezi favority?

Před začátkem halové sezóny jsem se nejvíc bál Rusů Pogorelova s Drozdovem. Ale zatím ani jeden neměl kdovíjaké výkony. Jsem zvědav, co předvedou.

Zdravotně jste v pořádku?

Po peripetiích s lýtkem a oštěpem se cítím výborně. Od poloviny ledna probíhala příprava až doteď v pohodě. Sice normálně absolvuji před halovým šampionátem alespoň jeden sedmiboj, což jsem letos nezvládl, ale věřím, že to handicap nebude.

Dlouho jste nemohl kvůli potížím s ramenem skákat o tyči.

Třeba na mistrovství republiky jsem pár pokusů proběhl, ale v Birminghamu už by se to stávat nemělo. Maximálně tam budou menší rezervy v technice.

S vaším úspěchem česká výprava stoprocentně počítá. Přidá se ještě někdo další?

Věřím, že jich bude víc. Tyčkařky skáčou famózně, výškaři by taky mohli získat nějakou medaili.

Reklama