Hlavní obsah

Tyčka bez hvězdy otvírá šanci i Češkám

PRAHA

Jiná než na předchozích šampionátech bude v Birminghamu ženská tyčka. Od halového MS 2004 vyhrává na všech velkých akcích fenomenální Ruska Jelena Isinbajevová. Jenže ta se už s předstihem rozhodla HME vynechat. Specifická bude soutěž i v tom, že po dlouhé době bude mít Česko dvě tyčkařské adeptky minimálně na finále.

Článek

Pavla Rybová a Kateřina Baďurová se po nepovedené loňské sezóně vzepjaly ke skvělým výkonům. Přetahovaná v boji o český rekord se zatím zastavila na 465 cm, které zdolala Badurová. Pokud se jejich progres nezastaví, nemusejí se z Birminghamu vracet bez medaile. "Za výšky kolem českého rekordu klidně být může," připouští Rybová.

Kromě Isinbajevové se v Birminghamu neobjeví ani Polka Pyreková, otvírá se tak šance pro skokanky, které po dobu kralování ruské fenoménky bojovaly jen o stříbro. "Ale nemyslím, že by bylo jednodušší získat medaili," přemítá trenér tyčkařek Boleslav Patera, favoritkami jsou Feofanovová a Rogowská, které si to mohou rozdat na 480 cm, o bronz to bude strašně nabité. Třeba Hingstová skákala dobře, ale od ledna nebyla vidět," říká Patera.

"Ale i Feofanovová s Rogowskou teď v Paříži zaváhaly," dodává na téma otevřenosti soutěže Rybová. 0 čtyři roky mladší Baďurová se myšlenkami na možný útok na medaili zatím nechce svazovat. "Já se ani moc nezajímala, kdo z holek tam bude startovat," krčí rameny.

Badurová po letech zdravotních trablů odjíždí s hřejivým pocitem, že ji nesvazuje žádné podobné trápení. "Ona byla už v mládí obrovský sprinterský talent a překonávala žákovské rekordy. Jenže k talentu patří 1 zdraví a na to ona bohužel měla smůlu," říká Patera, jemuž se daří úspěšně vést dva odlišné typy. "Z pohledu psychotypu jsou dva protipóly. Katka je introvertnější," hodnotí Patera. "Pavla má zase úžasnou schopnost se v tréninku neustále drobně zlepšovat, má výbornou motorickou paměť," dodává kouč.

Skokanky očima životních partnerů
Tomáš Janků, přítel BacturovéJiří Ryba, manžel Rybové
"Katka je dost zkušená. Už prošla několika vrcholnými soutěžemi, kde však nerozhodovala psychika, ale to, že jí nepomohlo zdraví. Musela tak vyvinout ještě větší psychické úsilí na to, aby tam jela. Ted už se může soustředit jen na to, aby udělala dobrý výkon, a to je velký posun. Stát se může cokoliv, ale je dost silná na to, aby se s tím vypořádala.""Pavle sice vloni velké soutěže nevyšly, ale to byla součást procesu zlepšování, kdy si zvykala na novou techniku. Strašně jí pomáhá, že je ve velké psychické pohodě, myslím, že i tím, že nám manželství klape. Pavla na sebe necítí žádný tlak, skákáním se baví. Zápolení s Katkou ji postrkává vpřed stejně jako nás tehdy v desetiboji."

Reklama

Související témata: