Hlavní obsah

Šebrle chce zlato, adeptů na stupně je víc

Michal OsobaPrávo

Nebývalé hubená, přesto ambiciózní je česká výprava pro atletické halové mistrovství Evropy, které vítá Birmingham. Limity českého svazu splnilo devět atletů, vícebojaře Šebrleho a Karase pozvala Evropská atletická asociace.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

„Jede méně atletů, než jsem čekal," přiznává šéftrenér reprezentace Václav Fišer. Mezi účastníky není žádný nováček na velké akci, i proto Fišer doufá, že místo kvantity se tentokrát prosadí kvalita závodníků. „Minule nás do Madridu jelo šestnáct, ale přivezli jsme jedinou medaili. Tentokrát bych byl spokojen, kdybychom v menším počtu udělali lepší výsledek," přeje si Fišer.

Co se ale od šampionátu v Madridu před dvěma lety nezměnilo, je jméno nejžhavějšího kandidáta na medaili - Roman Šebrle. „To je zase naše jasná jednička," připouští Fišer. Olympijskému vítězi v desetiboji sice přípravu notně zkomplikovala smolná událost se šťastným koncem v podobě probodnutí oštěpem, ale do Birminghamu odlétá fit. „Na útok na evropský rekord to není, ale o vítězství chci bojovat," předsevzal si Šebrle. Do karet mu hraje, že kromě amerických vícebojařů se mu nepostaví ani tréninkový partner Zsivóczky a halový mistr světa Niklaus.

Janků s Baďurovou mají fantastickou formu

Roli atletického páru číslo jedna od Báby se Sčerbovou převzali výškař Tomáš Janků a tyčkařka Kateřina Baďurová, kteří letos mají fantastickou formu. Horizontální skoky ale jsou nesmírně vyrovnané. „U nás je v podstatě jedno, jestli je člověk na mistrovství světa nebo Evropy, narozdíl třeba od čtvrtky," říká další ostřílený výškař Svatoslav Ton. Stejně jako Baďurová si svůj osobní rekord posunula i Pavla Rybová.

„S novým jménem nabrala formu, usmívá se Fišer na adresu tyč" kařky, která ještě vloni závodila pod dívčím jménem Hamáčková. Tyčkařky může těmšit, že se včas stihl uzdravit i jejich kouč Patera a do Birminghamu odcestoval. Využít přece jen menší evropské konkurence v kratších bězích by chtěli překážkář Petr Svoboda a čtvrtkař Jiří Vojtík.

Při souhře šťastných okolností tak může na medaili myslet více než polovina české výpravy. Nakolik budou jejich ambice naplněny, se rozhodne od zítřka do neděle v birminghamské National Indoor Aréně.

Reklama

Související témata: