Hlavní obsah

Pražský maratón bude propagovat olympiádu a chystá řadu novinek

PRAHA

Řadu novinek přinese letošní Prague International Marathon (PIM), který už si za minulé roky vysloužil zařazení mezi desítku nejsledovanějších a nejprestižnějších maratónů světa. Zároveň bude tato velká sportovní akce konající se v české metropoli už od roku 1995 propagovat myšlenku kandidatury Prahy na pořádání letních olympijských her.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Start Pražského mezinárodního maratónu

Článek

Celý běžecký seriál PIM 2007 odstartuje už za tři týdny, kdy se v sobotu 24. března uskuteční Hervis 1/2 Maraton. Jeho součástí bude oficiálně nahlášený pokus o nejlepší světový výkon všech dob. Nejlepší světový čas v půlmaratónu 58:53 minuty drží od 9. února tohoto roku Samuel Wanjiru z Keni.

V Praze se jeho výkon pokusí překonat například jeho tréninkový partner a krajan Patrick Ivuti, nebo Phaustin Sulle z Tanzanie. Ale přijedou i další světoznámá jména. „Bude záležet na mnoha okolnostech včetně počasí a formy atletů. Ale připravili jsme všechno maximálně pro to, aby se to zdařilo,“ řekl na tiskové konferenci v pražském hotelu Hilton koordinátor elitních běžců PIM Paolo Ottone.

Závody po nových trasách

Hlavní událostí ale bude hlavní závod - Volkswagen Maraton Praha, který odstartuje v neděli 13. května v devět hodin ráno na Staroměstském náměstí. Stejně jako půlmaratón i on povede po nové trase. Ta by měla být rychlejší a pohodlnější, přičemž se tentokrát vyhne nepříjemnému úseku na Strakonické ulici a bude dvakrát probíhat Pařížskou ulicí a kolem V.I.P. tribuny na Staroměstském náměstí.

Na své si během květnového maratónského víkendu přijdou i ti milovníci krás Prahy, kteří běh v lásce příliš nemají. Organizátoři pro ně totiž připravili dvoukilometrovou „Procházku pro zdraví“ centrem města. „To bude vhodné pro všechny mé přátele, co neradi běhají,“ poznamenal s úsměvem předseda organizačního výboru PIM Carlo Capalbo.

Běhat se bude i v noci

Prahou se ale bude především běhat a to dokonce i v noci - další novinkou bude „noční běh“, který proběhne během třetího termínu běžeckého seriálu PIM 2007 v září. Osmý záříjový den proběhne v Praze závod Grand Prix za umělého osvětlení. Poslední novinkou bude sportovní veletrh „Marathon Sport Expo“, který proběhne na pražském Výstavišti od 10. do 12. května během hlavního maratónského víkendu.

Narozdíl od předchozích let bude letos kromě hlavního závodu i půlmaratón díky novému sportovnímu kanálu ČT4 v přímém přenosu vysílat Česká televize. „Pražský mezinárodní maratón je akce, kterou se rádi chlubíme,“ řekl šéfredaktor redakce sportu ČT Otakar Černý. Ten mimo jiné prozradil, že hlavní závod bude snímat 26-28 kamer a zároveň za Českou televizi vyjádřil podporu kandidatury Prahy na letní olympijské hry.

PIM podporuje kandidaturu Prahy na olympiádu

Právě Prague International Marathon by měl sloužit jako předloha pro olympijskou kandidaturu a zároveň dokázat, že je v České republice potenciál ke zorganizování gigantické sportovní události. „Pražský maratón je největší sportovní akce v Praze, která každý rok prověřuje organizační schopnosti tisíce lidí a stará se o velkou image města ve světě,“ řekl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Zedníček, který na tiskové konferenci představil úvodní vize o kandidatuře Prahy na LOH, kterou organizátoři PIM otevřeně podporují.

Reklama

Související témata: