Hlavní obsah

Kauza Semenyaová znovu hýbe světem. Jak se vyjádřil předseda MOV?

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach prohlásil, že sympatizuje s jihoafrickou atletkou Caster Semenayovou. Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů neuspěla u arbitráže s odvoláním proti pravidlu, které jí znemožní závodit na tratích od 400 m po míli, pokud se nepodrobí léčbě na snížení hladiny mužských hormonů.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Jihoafrická atletická hvězda Caster Semenyaová.

Článek

"Ze všeho nejdříve musím říct, že s Caster Semenyaovou hodně sympatizuji," uvedl Bach na dnešním zasedání Australského olympijského výboru. "Na druhou stranu je tento případ nesmírně komplikovaný. Je to záležitost vědy, etiky a fair play soutěže, takže je mimořádně obtížné učinit spravedlnosti zadost ve všech těchto ohledech," uvedl šéf olympijského hnutí.

Nové pravidlo Mezinárodní atletická federace (IAAF) týkající se atletek s přirozeně vyšší hladinou mužských hormonů vstoupí v platnost 8. května. Semenyaová se kvůli němu obrátila na Arbitrážní soud pro sport (CAS), ten ale tento týden její odvolání zamítl. Jihoafričanka ještě v pátek vyhrála na zahajovacím mítinku Diamantové ligy v Dauhá osmistovku ve výborném čase 1:54,98, což mohl být její poslední závod na této trati. Na přímý dotaz totiž uvedla, že se hormonální léčbě podrobit nehodlá.

"MOV bude respektovat rozhodnutí CAS, tak jako vždycky, ale z lidského hlediska mám pro ni pochopení," uvedl Bach. Dodal, že pracovní skupina MOV prostuduje rozhodnutí arbitráže, až bude v plném znění k dispozici.

Reklama