Hlavní obsah

Němec Otto ignoroval dohodu tyčkařů a Ptáček do finále neprošel

BIRMINGHAM

Německý skokan Björn Otto vyřadil českého tyčkaře Adama Ptáčka z kvalifikace na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Kdyby se nerozběhl ke svému úspěšnému pokusu na 570 cm, bývalý vicemistr světa Ptáček by postoupil do finále. Otto už měl postup zajištěný skokem přes 555 cm na první pokus a spolu s ním by prošlo do boje o medaile dvanáct atletů. Svým počinem ale čtyři z nich poslal domů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Tyčkař Adam Ptáček.

Článek

"My jsme mu to říkali, ale on si prostě šel skočit. Je to smůla," uvedl s pokrčením ramen český rekordman Ptáček, jenž rovněž překonal 555 cm napoprvé, ale další výška už byla nad jeho síly. "Je to od něj nekolegiální. V minulosti se vždycky tyčkaři a výškaři dohodli," přidal svou kritiku tyčkařův kouč Boleslav Patera.

"Nevidím do aktuálního pořadí. Trenér řekl, abych skočil, tak jsem skočil," bránil se v rozhovoru s českými novináři Otto, jenž vévodí výkonem 590 cm letošním světovým tabulkám. Německý tyčkař tvrdil, že o nastalé situaci nevěděl. "Ale kecá. Moc dobře to věděl, když ho o to kluci žádali," uvedl Patera.

Vedle Ptáčka žádal Němce o dohodu také Nizozemec Rens Blom, jenž byl se po jeho úspěšném pokusu rovněž ocitl mezi vyřazenými. "Říkali jsme mu s Blomem, ať radši šetří síly," potvrdil Ptáček. "Ale rozhodně jsem neskákal proto, abych čtyři lidi vyřadil," hájil se Otto. "Je to pochopitelné, bude mít ve finále míň lidí," smířil se český tyčkař.

Kratší finále

Byl přesvědčen, že kdyby v kritické chvíli byl na deváté až dvanácté pozici německý skokan, Otto by neskákal a s ostatními by se domluvil. "Ale oni měli naskákáno, tak proč to nezkusit. Bude mít kratší finále," přemítal Ptáček. Němce prý zná jen trochu. "Vždycky mi ale přišel v pohodě," řekl. A co by udělal v takové situaci on sám? "To je těžké, do toho se nedokážu vžít. Ale trenér je přející a já bych ho poslechl," pravil. "Adam by určitě neskákal," tvrdil kouč Patera.

Šestadvacetiletý Ptáček se zpočátku kvalifikace cítil dobře. "Ale nakonec to bylo hodně dlouhé a došla mi šťáva," řekl. Dolehla na něj prý únava ze strastiplného středečního cestování do Birminghamu, při němž strávili několik hodin čekáním na letadlo, navíc do dějiště šampionátu nakonec jel z Londýna linkovým autobusem. "Ale na to se nechci vymlouvat. Nebyl to hlavní důvod. Na konci už jsem nemohl," uvedl.

Reklama