Hlavní obsah

Slovenský koulař Konopka získal na halovém ME zlato

BIRMINGHAM

Slovenský atlet Mikuláš Konopka získal na halovém ME v Birminghamu zlato ve vrhu koulí. Konopka v pátek ve finále vylepšil svůj osobní rekord i letošní evropské maximum na 21,57 metru, což je rovněž nový národní rekord. Závod žen na 60 metrů překážek vyhrála Švédka Susanna Kallurová, mezi muži se na stejné trati radoval Nizozemec Gregory Sedoc.

Článek

Osmadvacetiletý Konopka jako jediný dokázal překonat hranici 21 metrů, a to hned pěti pokusy. Pro Slovensko je jeho medaile prvním zlatým úspěchem v historii. Na druhém místě ve vrhu koulí skončil výkonem 20,82 metru Bělorus Pavel Lyžin. Bronz získal Dán Joachim Olsen, jehož nejdelší pokus měřil 20,55 metru.

Konopka si halové maximum zlepšil o 102 centimetrů, absolutní rekord o 91 cm. "Pro mě není překvapením ten výkon, věděl jsem, že na to mám, ale překvapila mě tak kvalitní série," řekl v rozhovoru pro ČTK. Konopka vybojoval medaili na HME už v roce 2002, tehdy byl ve Vídni třetí, ale po soutěži měl pozitivní výsledek dopingové zkoušky na metabolity anabolického steroidu stanozololu. Za to dostal dvouletý zákaz startů.

Tři pokažené závody za sebou

Slovenský koulař tvrdil, že už před dvěma roky měl na to, abych kouli poslal za 21 metrů. "Ale tři velké závody za sebou jsem pokazil," řekl a připomněl minulé HME v Madridu, olympijské hry a mistrovství světa v Helsinkách 2005. "Teď to konečně vyšlo," radoval se. Před závody byl prý dobře připravený, což ho svazovalo a cítil velkou nervozitu. Už po prvním pokusu však tušil, že vyhraje.

"Hodně mě to uklidnilo, pak už to byl můj závod," tvrdil sebevědomě. "Na tréninku mi to létalo daleko," dodal. V přípravě na letošní sezónu změnil trénink, v tom vidí svou sílu. Dokonce shodil 15 kilogramů, nyní váží 110 kilogramů. "Takže se cítím o dost lépe, nejsem moc silový koulař," vykládal. Přemýšlí už nad další magickou hranici 22 metrů? "Nejdřív musím vstřebat, že jsem dal 21, pak můžu myslet dál. Ale nereálné to není," prohlásil.

Bronzový Olsen byl ze svého výkonu hodně rozmrzelý. "Spíš hodně zklamaný," prohlásil muž, který má doma už několik bronzových medailí z velkých soutěží a v Birminghamu platil za favorita. "Je to frustrující," prohlásil. "Průběh soutěže mě hodně překvapil. Zlato jsem chtěl já," dodal.

Susanna Kallurová obhájila

Švédka Carolina Klüftová udržela dlouhou vícebojařskou neporazitelnost, ale další zlato si zajistila až v dramatickém závěrečném běhu na 800 metrů. Britka Kelly Sothertonová za ní v konečném součtu zaostala jen o 17 bodů. Překážkářské tituly získali další Švédka Susanna Kallurová a Nizozemec Gregory Sedoc, jenž byl o jedinou setinu sekundy rychlejší než krajan Marcel van der Westen.

FINÁLE
Muži:
Koule:
1. Konopka (SR) 21,57, 2. Lyžin (Běl.) 20,82, 3. Olsen (Dán.) 20,55, 4. Häggblom (Fin.) 20,26, 5. Michněvič (Běl.) 20,12, 6. Karlsson (Fin.) 20,09.
60 m př.:
1. Sedoc 7,63, 2. Van der Westen (oba Niz.) 7,64, 3. Quiňónez (Šp.) 7,65, 4. Turner (Brit.) 7,67, 5. Demydjuk (Ukr.) 7,68, 6. Scott (Brit.) 7,71.
Ženy:
60 m př.:
1. S. Kallurová (Švéd.) 7,87, 2. Antonovová (Rus.) 7,94, 3. Bolmová (Něm.) 7,97, 4. Ševčenková (Rus.) 8,01, 5. McGreavyová (Brit.) 8,04, 6. Okoriová (Fr.) 8,08.

Reklama