Hlavní obsah

Výškař Janků vyhrál svou kvalifikační skupinu

BIRMINGHAM

Výškař Tomáš Janků hladce postoupil na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu do finále. Český atlet v sobotu na první pokus zdolal limit 230 centimetrů a vyhrál první kvalifikační skupinu před švédským favoritem Stefanem Holmem a Britem Martynem Bernardem.

Článek

Tomáš Janků bude po vítězství v kvalifikaci jediným českým výškařem v nedělním finále, neboť Svatoslav Ton bojoval v druhé skupině o postup marně. Výkonem 223 centimetrů obsadil dělené desáté místo. Na účast ve finále bylo třeba skočit další postupnou výšku 227 cm.

V bojích o medaile se představí devět skokanů. Nebude mezi nimi první muž letošních světových tabulek Ivan Uchov z Ruska, který kvůli zranění nohy do kvalifikace nenastoupil.

Také v kvalifikaci tyčkařek měla česká atletika poloviční úspěšnost. Do finále se probojovala bývalá halová mistryně světa i Evropy Pavla Rybová, která stejně jako dalších šest závodnic skočila 450 cm. O limit na výšce 455 cm už se nemusela pokoušet, protože mezitím vykrystalizovala osmička finalistek. Chybí v ní česká rekordmanka Kateřina Baďurová, která v první skupině zdolala jen 440 cm.

Thanuová zvládla návrat

Svůj návrat po dvouletém trestu za doping úspěšně zvládla řecká sprinterka Ekaterini Thanuová. Kontroverzní atletka vyhrála svůj rozběh na 60 metrů a postoupila celkově šestým časem (7,26 sekundy) do semifinále. "Cítím se dobře a těším se na další závod," uvedla protagonistka dopingového skandálu z olympijských her v Aténách, o který se postarala s krajanem Kostasem Kenterisem.

Nejrychlejší v rozbězích byla obhájkyně titulu Kim Gevaertová z Belgie s výkonem 7,17.

Pouze krátce trval debut na halovém mistrovství Evropy pro šestačtyřicetiletou Merlene Otteyovou. Bývalá jamajská hvězda závodící za Slovinsko doběhla v rozběhu s Thanuovou čtvrtá v čase 7,33 a nepostoupila. "Hrozně jsem odstartovala. Stovka mi sedí více, už se těším na závody venku. Pokud nebudu schopná běhat na velkých soutěžích, skončím, ale teď si to užívám," uvedl majitelka 35 medailí z vrcholných akcí.

Už v semifinále běhu na 60 metrů se blýskla belgickým rekordem a nejlepším časem sezóny 7,10 sekundy Kim Gevaertová. Do nedělního finále prošla i Řekyně Ekaterini Thanuová, vracející se po dvouletém dopingovém trestu.

Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
60 m - semifinále: 1. Pickering a Gardener (oba Brit.) oba 6,58.
Výška: 1. Janků (ČR) 230, 2. Holm (Švéd.) a Walerianczyk (Pol.) 230, ...10. Ton (ČR) 223 - nepostoupil.
Dálka: 1. Tsatumas (Řec.) 809.
Ženy:
60 m - semifinále: 1. Gevaertová (Belg.) 7,10
Tyč: 1. Feofanovová (Rus.) 455, ...5. Rybová 450, 10. Baďurová (obě ČR) 440 - nepostoupila.

Reklama