Hlavní obsah

Šebrle pokazil výšku, přesto vede o 19 bodů

BIRMINGHAM

Z prvního místa, ale s nevelkým náskokem, bude Roman Šebrle útočit na zlatou medaili na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Olympijský vítěz po prvním dnu sedmiboje vede s náskokem pouhých 19 bodů na druhého Rusa Alexandra Pogorelova, neboť se mu v sobotu nevydařil skok do výšky. Třetí pozici okupuje Andrej Kraučanka z Běloruska.

Článek

"Celkem dobře se mi závodilo, ale ta výška byla otřesná," komentoval Šebrle výkon 202 centimetrů, který byl jeho nejhorším na velké soutěži od mistrovství světa v Edmontonu v roce 2001, kde byl zraněný. "Škoda startu na šedesátce, v dálce a v kouli jsem předvedl to, na co jsem měl," vykládal po závodu do telefonu už z hotelového pokoje. Výška ho natolik rozladila, že z haly pospíchal rychle pryč.

Evropský rekordman v sedmiboji zahájil útok na třetí zlato po sobě solidně. V běhu na 60 metrů sice trochu zaspal na startu, ale časem 7,06 sekundy zopakoval výkon z minulého evropského šampionátu v Madridu a figuroval na šesté pozici. "Ten start se nepovedl, ale jinak mohu být spokojen," řekl Šebrle po vstupu do soutěže.

Šebrleho parádní disciplína skok do dálky a dílčí vítězství ho poslalo na průběžnou první pozici. Výkon 779 centimetrů byl nejlepší v hale od jeho evropského rekordu v roce 2004 v Budapešti (6438 bodů). V Birminghamu v té chvíli podle propočtů útočil na hranici 6300 bodů, což potvrdil i ve vrhu koulí. "Je vidět, že na tu dálku se může vždycky spolehnout," glosoval tento výkon jeho kouč Dalibor Kupka.

V kouli si připsal druhé dílčí vítězství a zvýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí. V tu chvíli vedl před Pogorelovem o 75 bodů a mohl vážně přemýšlet o konečném součtu přes 6300 bodů. Pak ale pokazil skok do výšky a výkon ho rozčílil natolik, že se po závodu nebavil nejen s novináři, ale i s vlastním koučem Kupkou.

Rozběh z kopce vadil

"Nesrovnal jsem si rozběh," prohlásil později Šebrle. Vadil mu zejména rozběh z kopce, na což si stěžoval také výškař Svatoslav Ton. "Nechytil jsem rytmus, každý skok byl jiný. Nebylo to vůbec v pohodě," kritizoval se. Po prvním dnu tuší, že Pogorelov bude těžkým soupeřem. "Uvidíme zítra, ale asi budu muset závěrečný kilometr běžet hodně rychle," uvedl.

Druhý český sedmibojař na startu Josef Karas se trápí, po prvním dnu je devátý. Bolí ho pata odrazové nohy, kterou si bolestivě narazil při domácím vícebojařském šampionátu v Praze. "Je to blbá sezona," prohlásil Karas. V přípravě ho přibrzdila chřipka, odražená pata i cestování do Birminghamu. "Jsem z toho pěkně unavený," připomněl středeční celodenní putování a cestu linkovým autobusem z Londýna. "Ale budu bojovat, dokončím to," slíbil.

Reklama