Hlavní obsah

Janků si ve finále výšky na HME natrhl sval

BIRMINGHAM

Svalové zranění s největší pravděpodobností připravilo Tomáše Janků o medaili na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Výškařský vicemistr Evropy si v nedělním finále při prvním úspěšném pokusu na 225 centimetrech natrhl stehenní sval, s nímž laboroval už v posledních týdnech. Přesto nakonec obsadil čtvrtou pozici, i když po zranění už v soutěži nepokračoval.

Článek

"Neuděláš nic," komentoval stroze závod Janků. Už na mistrovství republiky minulý týden věděl, že není všechno úplně v pořádku, proto do závodu v Praze-Stromovce ani nenastoupil. "Ale myslel jsem, že to bude v cajku, a také bylo. Až do toho skoku na 225. To už jsem věděl, že to je v pr... Tam to prdlo," prohlásil Janků.

Ještě na další postupné výšce 229 cm čekal, jestli britský soupeř Martyn Bernard napoprvé skočí. Pak zkusil bojovat o bronz. Rozběhl se, ale gestem rukou dal rozhodčím jasně najevo, že končí. "Když to neskočil, chtěl jsem ještě bojovat, ale nešlo to," pokrčil rameny výškař. Před závodem si vzal tlumící prášky. "Jenže těma se to nevyléčí," prohlásil.

Ostatní byli zdravější

Věřil si na medaili, jinak by prý do Birminghamu nejezdil. "Ale ostatní byli zdravější, to k formě patří," řekl. Podobnou situaci zažil loni na ME v Göteborgu, kde se potýkal s bolavým lýtkem. "Tehdy to ale vydrželo," vrátil se k závodu, v němž získal stříbrnou medaili. "Musím se k tomu ale postavit čelem. Jen mě to trochu mrzí, protože jsem měl dobrou formu," dodal.

Zranění si přivodil už na mítinku ve Weinheimu a od té doby ho noha pobolívala. "Bylo to celkem v pohodě, až do dnešního dne. Ale někdy se to stává," mávl rukou a dal najevo, že ho dnešní příhoda úplně nerozladila. Takže nic vzteky nerozkope? "Ne, já nemůžu kopat," vtipkoval a ukázal novinářům, jak kulhá. "Ne, naopak mě to posílí. Takže budu pracovat, makat a v létě si myslím, že by mohlo přijít to, o co celý skokanský život usiluju," připomněl mistrovství světa v Ósace.

Reklama