Hlavní obsah

Korchemny dostal jako první trenér v USA distanc za doping

RALEIGH

Atletický trenér Remi Korchemny se stal prvním koučem v historii amerického sportu, kterému zastavila činnost národní antidopingová agentura USADA. Čtyřiasedmdesátiletý kouč, jehož jméno bylo spojeno s kauzou kalifornské laboratoře Balco, distanc v pondělí přijal a zavázal se, že už nikdy nebude pracovat v žádné sportovní organizaci, která uznává světový antidopingový kodex.

Článek

Korchemny v minulosti trénoval sprinterské hvězdy Kelli Whiteovou a Dwaina Chamberse, kteří byli usvědčeni z dopingu. Uznávaný odborník se později přiznal, že podával atletům zakázané podpůrné látky během svého působení v San Francisku v letech 2000 a 2003. Uvedl, že doping dostával od šéfa laboratoře Balco Victora Conteho.

Poté, co byl obžalován, přišel Korchemny o zaměstnání na střední škole v Union City i na univerzitě v Haywardu. Nedávno mu vypršel roční podmíněný trest, kterým jej potrestal soud za účast v kauze.

Předtím, než přesídlil do USA, vychovával Korchemny atletická esa v Sovětském svazu. Mezi jeho svěřence patřil i legendární sprinter Valerij Borzov, dvojnásobný olympijský vítěz z Mnichova.

Korchemny se podle svých slov nehodlá verdiktu vzpírat a odvolání proti doživotnímu trestu nechystá. "Nechci dál bojovat, protože se to nedá vyhrát. Proč bych se měl v těchhle letech prát a plýtvat energií," řekl Korchemny listu The Chronicle. Dodal, že hodlá pokračovat ve své práci a pomoci každému, kdo jej o radu ve věci tréninku rychlosti požádá.

Reklama