Hlavní obsah

IAAF se nejspíš vrátí ke čtyřletým trestům za doping

MOMBASA

Vedení atletické federace IAAF chystá znovuzavedení čtyřletých trestů za doping. Na zasedání v keňské Mombase, kde se o víkendu uskutečnilo mistrovství světa v krosu, se na tom jednomyslně shodla Rada IAAF. Zpřísnění sankce z dvou na čtyři roky by mělo být schváleno v létě při kongresu IAAF před mistrovstvím světa v Ósace.

Foto: www.iaaf.org

Ilustrační fotografie

Článek

Šéf světové atletiky Lamine Diack dokonce vyjádřil přání, aby byl v tomto smyslu pozměn rejstřík trestů i v novém antidopingovém kodexu, který bude světová organizace WADA schvalovat v listopadu.

Podle IAAF by měl čtyřletý trest následovat za nález anabolických steroidů v těle i jejich prosté držení, hormonů včetně krevního prostředku EPO a amfetaminů. Stejně postihováno by mělo být i používání zakázaných metod, odmítnutí dopingové kontroly a pokus o znehodnocení nebo jiné poškození vzorku či procesu odběru. Zkrácení trestu bude možné jen ve výjimečných případech.

IAAF již čtyřletý trest praktikovala v letech 1991 až 1995, nicméně po podpisu světového antidopingového kodexu, na němž se shodla většina mezinárodních sportovních svazů, byl jako základní trest při prvním prohřešku stanoven dvouletý distanc.

Reklama