Hlavní obsah

Bývalý atlet Železný získal cenu fair play za kariéru

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, který na podzim loňského roku ukončil atletickou kariéru, v úterý v Praze převzal hlavní cenu fair play za kariéru. Český klub Fair play (ČKFP) a Český olympijský výbor (ČOV) vedle držitele řady medailí z velkých světových akcí ocenil i další sportovce za jejich výjimečné činy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Jan Železný

Článek

Hlavní cenu získali hokejisté pražské Sparty ročníku narození 1997, jejichž trenér Jan Zlatohlávek opravil verdikt rozhodčího a upozornil jej na fakt, že jeho tým inkasoval regulérní branku. Druhým hlavním oceněným byl fotbalista Robert Nedvěd, jenž zakopl míč v momentě, kdy mohl střílet do prázdné branky, aby mohl být ošetřen gólman, který se zranil při snaze zabránit mu ve skórování.

"Jsme rádi, že jsme letos dostali nebývale velký počet návrhů na ocenění sportovců, kteří se zachovali fair play," řekla nová předsedkyně klubu Květoslava Pecková-Jeriová, podle níž se ČKFP chce v příštích letech zaměřit na šíření myšlenky fair play hlavně mezi děti a mládež. "Aby se tyto myšlenky staly součástí jejich životů," vysvětlila Pecková-Jeriová.

Mezi oštěpaři vždy panovaly korektní vztahy

Železný bral své ocenění jako součást zakončení své kariéry. "Vážím si toho hodně. Snažím se chovat fair play. Nevím, jak se mi to daří, ale beru to tak, že člověk by se měl takovým způsobem k ostatním chovat. Pak se mohou ostatní chovat fér k němu. Když něco od ostatních vyžadujete, měl byste se chovat stejně," uvedl Železný na dotaz ČTK.

Trojnásobný mistr světa vyzdvihl při ohlédnutí za svou kariérou, že mezi oštěpaři v minulých letech vždy panovaly korektní vztahy. "Po závodech jsme byli kamarádi a nešli proti sobě. Každý chtěl vyhrát, ale když to skončilo, tak se k sobě chovali velmi dobře," dodal světový rekordman.

V pražském Autoklubu si pro ocenění za ušlechtilý čin přišli i další sportovci. Diplomy dostali i plochodrážní jezdec Adrian Rymel za zapůjčení motocyklu soupeři Miroslavu Fenclovi v semifinálové bitvě mistrovství ČR jednotlivců či jezdkyně Štěpánka Sedláčková za to, že při dostihu upozornila soupeře, že najíždějí do závěrečného kola špatným směrem.

Jágr byl oceněn v nepřítomnosti

Skialpinista Radoslav Groh se vyznamenal při MS kadetů a juniorů, kdy jej a dalších třicet osob zasypala lavina. Groh se poté, co se vyhrabal ze sněhu, podílel na záchraně dalších závodníků i přesto, že měl hlubokou tržnou ránu na koleně. Děčínský basketbalista Jakub Houška byl oceněn za to, že poté, co byl svědkem přepadení devadesátileté ženy, našel dvojici "výrostků" a donutil je vrátit majitelce odcizené věci. Biatlonista Zdeněk Vítek převzal diplom za to, že při závodě Světového poháru půjčil svou hůlku Švédu Bergmannovi, se kterým měl kvůli své chybě kolizi.

Diplom za propagaci fair play získal fotbalový klub FK Přelouč, děkovný dopis za čin obdrželi cyklista Jiří Zimovčák, fotbalisté Martin Padrnos, Lukáš Staněk, Kamil Průša, Jiří Hort, golfistka Kateřina Růžičková, stolní tenista Karel Zmrzlý, motokrosař Tomáš Budzel a tenistka Michaela Paštiková. V nepřítomnosti byli oceněni hokejista Jaromír Jágr, volejbalista Martin Demar a tenistka Květa Peschkeová. Prakticky všichni při zápasech opravili chybné výroky rozhodčích.

Reklama