Hlavní obsah

Clay chce v Götzisu ukrást Šebrlemu světový rekord

GÖTZIS

Američan Bryan Clay oznámil, že na konci května na tradičním vícebojařském mítinku v rakouském Götzisu zaútočí na světový rekord Romana Šebrleho. Clay je podle svých slov v dobré formě a rád by v Mekce vícebojů v podhůří Alp překonal 9026 bodů, které Šebrle nasbíral na stejném stadiónu v roce 2001. Český olympijský vítěz bude v Götzisu rovněž závodit.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v souboji s Bryanem Clayem.

Článek

Clay bude v Rakousku obhajovat loňské vítězství, které získal součtem 8677 bodů, což byl nakonec nejlepší světový výkon roku. Šebrle po pěti triumfech za sebou loni ze závodu odstoupil po vrhu koulí kvůli doznívajícímu svalovému zranění. Letos už Američan závodil, podle Šebrleho sice běžel překážky nad 14 sekund, ale oštěpem přehodil 71 metrů.

"Je to podobné, jak začínal loni," hodnotil český desetibojař. "Ale s tím rekordem jsem na něj zvědav," reagoval na novou informaci Šebrle. Na dobré náladě mu to však neubralo. "To se bude chlapec asi divit, až bude druhej," vtipkoval Šebrle a dal tak najevo, že se rozhodně svého soupeře nebojí. "Ale ještě musím natrénovat," dodal.

Do Götzisu se přihlásila také olympijská vítězka a mistryně světa Carolina Klüftová ze Švédska, která bude útočit na páté vítězství za sebou. Její největší soupeřkou bude Britka Kelly Sothertonová.

Vedle Claye a Šebrleho by v Götzisu měl startovat také loňský vítěz vícebojařské Grand Prix Kazach Dimitrij Karpov, chybět by neměl ani ruský stříbrný medailista z mistrovství Evropy Alexandr Pogorelov a jeho krajan Alexej Drozdov. Přihlášen je i halový mistr světa Němec Andre Nicklaus. Na startu by podle organizátorů mělo být dvacet desetibojařů s osobním rekordem přes 8000 bodů.

Reklama

Související témata: