Hlavní obsah

Odložilův memoriál láká na Špotákovou, tyčkařky a výškaře

PRAHA

Tři hlavní taháky by měl mít 14. ročník atletického Memoriálu Josefa Odložila, který se uskuteční v Praze na Julisce 13. června. Jeden z vrcholů roku na domácí scéně, který patří i do nejvyšší evropské kategorie Premium, přitahuje pozornost hlavně díky účasti elitních českých atletů.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

Fanouškům se představí loni druhá žena světových oštěpařských tabulek a vicemistryně Evropy Barbora Špotáková. Atraktivní podívanou slibují i souboje nejlepších českých tyčkařek Pavly Rybové s Kateřinou Baďurovou a klání výškařů, v němž by se mělo objevit hvězdné trio Tomáš Janků, Svatoslav Ton, Jaroslav Bába, ale také třeba úřadující světový šampión Jurij Krymarenko z Ukrajiny.

"Diváky vždy nejvíc zajímají čeští atleti, takže z tohoto pohledu se opravdu mají na co těšit," řekl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel mítinku Miroslav Ševčík. Organizátoři věří, že letošní ročník, který má na programu 11 mužských a šest ženských disciplín, přepíše několik rekordů Odložilova memoriálu. Letos by měla dorazit největší zahraniční osobnost japonský kladivář Kodži Murofuši, vítěz aténské olympiády 2004.

Špotáková zaútočí na český rekord

Na opravu historických tabulek má políčeno hlavně Špotáková, která by měla dosavadní nejlepší výkon Nikoly Tomečkové 61,30 z roku 2001 lehce překonat. "Barbora se prý bude na letošní mítink speciálně chystat, zkusí dokonce překonat český rekord," naznačil Ševčík, že současná světová jednička žebříčku IAAF bude atakovat také svoje dosavadní maximum 66,21.

Letos by mohl padnout rekord mítinku v soutěži tyčkařek 451 cm. Dělí se o něj Rybová, za svobodna Hamáčková, se Stacy Dragilaovou z USA. Letos bude Rybová odrážet útok Baďurové, současné české rekordmanky, která letos v únoru v těsném souboji na dálku porazila právě Rybovou a s výkonem 465 cm vládne dlouhodobým českým tabulkám. Kvalitní konkurenci reprezentantkám zajišťuje účast Julie Golubčikové, která má skočeno už 471 cm.

Bába bude hladat ztracenou formu 

Také ve výškařském sektoru by nemusel deset let starý rekord memoriálu 229 cm bratrů Jana a Tomáše Janků odolat. Úřadující vicemistr Evropy Janků se chystá na prestižní souboj s reprezentačním kolegou Tonem, fanouškům by se mohl představit i bronzový medailista z aténské olympiády Bába, jenž má ale po loňské operaci kotníku do optimální formy zatím daleko. "Uvidíme, jestli bude Jarda zdravý," podotkl Ševčík.

Do Prahy má namířeno i Rus Ivan Uchov, který letos v únoru oslnil na halovém mítinku v Moskvě, kde pokořil laťku ve výšce 239 centimetrů. Do absolutní světové špičky však patří i Krymarenko s Andrejem Sokolovským, další účastníci Odložilova memoriálu.

Nejvyšší parametry bude mít i klání kladivářů, jeden z vrcholů letošního ročníku, kterého se má zúčastnit i největší současná osobnost Murofuši. Ten drží z roku 2003 výkonem 84,86 metru rekord memoriálu. Japonskému kladiváři má nejvíc konkurovat jeho velký rival Ivan Tichon z Běloruska.

Reklama