Hlavní obsah

Odložilův memoriál ozdobí výška i Špotáková

PRAHA

V závěrečné fázi tvorby startovní listiny je 14. ročník Memoriálu Josefa Odložila, který se na pražské Julisce uskuteční netradičně ve středu 13. června. Vrcholy atletického klání kategorie EAA Premium by měly být mužská výška a ženský oštěp.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková bude jednou z největších hvězd letošního Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Výškařský rekord mítinku drží už z roku 1997 bratři Janků výkonem 229 cm a desáté výročí by mělo být jeho poslední. Kromě českého elitního dua Svatoslav Ton a Tomáš Janků totiž vysoko přes 230 cm umí skákat i silná ekipa Rusů Silnov, Uchov, Těrešin i Ukrajinci Sokolovskij s úřadujícím mistrem světa Krymarenkem.

V ženském oštěpu nebude pole tak vyrovnané, hlavní hvězda Barbora Špotáková ční nad ostatní. Česká rekordmanka a vicemistryně Evropy se podle svých slov v přípravě cítí ještě lépe než vloni. „Jednali jsme i s Nikolou Brejchovou, ale podle jejího manažera v tomto termínu nebude moci startovat,“ vysvětluje ředitel mítinku Miroslav Ševčík.

V pokračování halové přetahované o český rekord doufají organizátoři v ženské tyči, kde se představí elitní české duo Kateřina Baďurová-Pavla Rybová. Favoritkou ale bude vycházející ruská hvězda Golubčikovová. „V některých parametrech je dokonce lepší než Isinbajevová,“ říká na její adresu kouč českých tyčkařek trenér Boleslav Patera.

Kvalitní budou i krátké překážky, Lucie Martincová avizuje tréninkovou formu na český rekord, soupeřkou jí bude stříbrná Ukrajinka z aténské olympiády Krasovská nebo Kubánka Lopesová. Hlavní memoriálovou disciplínu na 1500 m by vedle uzdraveného Michala Šnebergra měli běžet i kvalitní Keňané v čele s Biwottem, atraktivní stovku absolvují i dva běžci s osobním rekordem pod 10 sekund: Nigerijec Emedolu a Američan Coby Miller.

V jednání je start tradičního účastníka, japonského olympijského vítěze v kladivu Koži Murofušiho, i bez něj by ale soutěž s Bělorusy Tichonem a Devjatkovským měla být jedním z vrcholů. V 17 disciplínách se předvede většina českých elitních atletů. „Pro ně to bude poslední šance kvalifikovat se na Evropský pohár,“ připomíná šéftrenér Václav Fišer.

Reklama

Související témata: