Hlavní obsah

Turbulentní rok české atletické hvězdičky. Další změna kouče, zranění a moderátorská premiéra

Brno

Na svých 21 let už toho výškařka Michaela Hrubá zažila ve své atletické kariéře spoustu. Úspěchy v čele s dorosteneckým i juniorským světovým zlatem, ale také zdravotní trable i časté trenérské změny. Další turbulentní rok zažívá letos.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Výškařka Michaela Hrubá při extralize v Plzni.

Článek

Rodačka z Bořitova je poslední, kdo by si stěžoval, že se světový šampionát koná až na přelomu září a října. Od halového mistrovství Evropy, kde šestým místem a výkonem 194 cm splnila limit pro MS, se představila jen na dvou závodech. A další v nejbližší době nepřidá.

„Na začátku sezony mě bolelo koleno, pak jsem si udělala výron kotníku při tréninku,“ rekapituluje Hrubá, která tak musela vzdát medailový útok na mistrovství Evropy do 23 let.

I při domácím šampionátu v Brně se původně viděla v jiné roli. Zejména kvůli ní organizátoři vymysleli přesun ženské výšky ze stadionu na náměstí Svobody. Místo nad laťkou ji ale početné publikum sledovalo s mikrofonem v ruce.

„Hrozně mě to mrzelo. Byla to fantastická soutěž, byla jsem překvapená, kolik lidí přišlo,“ přiznávala Hrubá, která jako moderátorka doplňovala ostříleného Jacka Přibáně.

Foto: Jan Kucharčík

Výškařka Michaela Hrubá po kvalifikaci na loňském mistrovství Evropy v Berlíně.

„Asi bych neměla problém mluvit před lidmi, s tím už mám zkušenosti. Ale když jsem něco řekla, o dvě sekundy později jsem se slyšela znova, s tím jsem se nemohla srovnat. Takže jsem úplně nedokázala říct divákům, co jsem chtěla,“ zalitovala.

Díky splněnému limitu nemusí zpět do výškařských treter spěchat. „Radši vyčkáme a budeme se chovat ke kotníku hezky, už jednou jsem léčbu uspěchala,“ připomíná.

Vracet se bude pod vedením bývalého sprintera a později trenéra zejména vícebojařek Františka Ptáčníka.

Už není dítě

„Ujal se mě jako trenér u nás ve vysokoškolském centru. Já už také vím, co dělat a co ne, tak snad se naše práce ukáže v Dauhá,“ věří Hrubá, která se naposledy připravovala pod vedením energického kouče Michala Pogányho. Mezi mládežnickou elitu se dostala pod vedením Ctibora Nezdařila, poté ji krátce vedla jeho bývalá manželka Alena…

„Vím, že není zvykem tak často měnit trenéry, ani mně to není příjemné pořád řešit,“ přiznává. „Ale na svou přípravu potřebuju klid a vždycky tam bylo něco, na čem jsme se neshodli. I já se měním, v patnácti jsem byla ještě dítě, které nevědělo o světě… Teď už doufám, že to bude na delší dobu,“ věří Hrubá, která v Praze studuje FTVS.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články