Hlavní obsah

Půlkařka Formanová ukončila aktivní kariéru

PRAHA

Třiatřicetiletá běžkyně Ludmila Formanová ve středu oznámila konec aktivní kariéry. Mistryně světa v běhu na 800 metrů z haly i pod otevřeným nebem z roku 1999 se po porodu syna Petra vrátila na atletické ovály, ale v únoru ji na halovém mítinku v Praze-Stromovce postihlo svalové zranění a od té doby už nezávodila.

Článek

Vedle vleklých zdravotních problémů, které se neslučují s vrcholovým sportem, se někdejší šampiónka rozhodla pro odchod také kvůli svému potomkovi. "Chtěla bych se mu věnovat do tří let věku, kdy začnu víc pracovat. Je to důležité období pro mě a hlavně pro mého syna," řekla v Praze novinářům.

Definitivně se rozhodla na jaře, když kvůli opakovaným angínám nemohla trénovat. "Měla jsem hodně času přemýšlet, a když jsem zvážila pro a proti, tak ta proti převážila," uvedla. Ovlivnila ji především zničená halová sezóna, v níž nemohla zúročit zimní přípravu. "Ta zimní sezóna mě strašně zklamala. Podle tréninků jsem si myslela, že mám na limit, ale nakonec jsem nemohla závodit," svěřila se.

Formanová v roce 1998 získala evropské zlato na halovém šampionátu ve Valencii a o rok později kralovala i na světové scéně. Pak ji však bolavý kotník nedovolil dokončit rozběh na olympijských hrách v Sydney a začal se psát dlouhý příběh jejích zdravotních problémů.

S pouzdrem šlachy na levém kotníku musela na operaci, pak ji postihl zánět v pravém tříslu a přišla o celou následující sezónu. V roce 2002 se vrátila na dráhu pro čtvrté místo z mistrovství Evropy v Mnichově, ale po sezóně absolvovala další chirurgický zákrok kvůli odstranění kostních úlomků z pravé holeně. Pak se ozvala záda a po operaci vyhřezlé ploténky ji čekala další nucená pauza.

Po definitivním rozhodnutí se jí ulevilo 

Chtěla se vrátit na olympijské hry v Aténách, ale velká bolest způsobená ostruhou na patě jí účast nedovolila. Pak si pořídila rodinu, v září 2005 se jí narodil syn Petr. Po mateřské pauze se rozhodla pokračovat v závodění, ale únorové svalové zranění nakonec udělalo definitivní tečku za její kariérou.

Nerozloučí se tak na atletické dráze závodem, který by dokončila. Na další přípravu už neměla psychickou sílu, chvíle se synem už obětovat nechtěla. "Kdybych neměla syna, tak bych možná zkusila ještě letní sezónu. Ale když ho vidím, tak jsem se rozhodla takhle," uvedla.

Po definitivním rozhodnutí se jí ulevilo, je spokojená. "Mám čas. Užívám si, že jdu na procházku a nemusím se honit," popsala rodinnou pohodu. S přítelem Petrem Hrubým žije v Čáslavi a možná dojde i na sňatek. "Uvažujeme o tom dlouho, ale pořád nebyl čas. Není to v nejbližších dnech aktuální, ale bude čas o tom přemýšlet. Ono by se toho moc nezměnilo, stejně žijeme jako manželé."

V nejbližší době chce se svými manažery spolupracovat při různých projektech, mimo jiné bude ambasadorkou červencového atletického mistrovství světa do 17 let v Ostravě. Navíc ani běžecké boty definitivně neodloží do skříně. "Běhat budu dál, nemohu bez toho být," prohlásila. Možná ji někdy v následujících letech fanoušci uvidí mezi kondičními běžci na Pražském mezinárodním maratonu. "Chtěla bych si ho zkusit zaběhnout. Jen tak na pohodu, bez ambic na nějaký výkon," dodala.

Reklama