Hlavní obsah

Konopkova dopingová minulost je trnem v oku německých koulařů

NEUSS

Slovenský koulař Mikuláš Konopka je pro přední německé soupeře nežádoucí osobou. Kvůli účasti halového mistra Evropy na vrhačském mítinku v Halle v příštím týdnu se rozhodli koulařskou soutěž bojkotovat tři ze čtyř nejlepších domácích reprezentantů.

Článek

Až na mistra Evropy Ralfa Bartelse se k protestu proti startu slovenského vrhače, který si v minulosti odpykal dvouletý trest za doping, přidali Detlef Bock, Andy Dittmar a Peter Sack.

Jejich cílem je podle vyjádření na internetovém serveru leichtathletik.de přimět pořadatele německých atletických soutěží, aby nezvali atlety, kteří byli během kariéry potrestáni za porušení pravidel o dopingu.

Konopka dostal dvouletý distanc v roce 2002 a přišel tehdy o bronzovou medaili z halového mistrovství Evropy ve Vídni. Po soutěži měl pozitivní test na stanozolol. Letos dva roky po návratu ovládl finálovou soutěž HME v Birminghamu, v níž hned pěti pokusy překonal hranici 21 metrů a výkonem 21,57 vytvořil národní rekord.

Šéf mítinku v Halle nevidí v Konopkově startu problém

"Je to takový vykřičník. Je nám líto, že v naší zemi, která se tak vehementně zasazuje v boji proti dopingu, stále dostávají příležitost soupeři, kteří už v minulosti dostali trest za doping. Chceme tím donutit k zamyšlení, jestli by nebylo záhodno na všech německých mítincích upustit od pozvánek pro takové sportovce," uvedl Sack.

Šéf mítinku v Halle Rainer Ritschel na to reagoval, že podle pravidel IAAF Konopkově startu nic nebrání a kvůli absenci trojice vzbouřenců prý nebude plakat. Bartels připojil, že bojkot je tím nejhorším a posledním způsobem protestu. V zásadě ale s přáním svých kolegů souhlasí. "Přistižení atleti by neměli v Německu startovat," řekl.

Reklama