Hlavní obsah

Špotáková začíná novou sezónu, tretry od Železného už nepotřebuje

PRAHA

Již za týden na mítinku v Turnově začíná nová sezóna nejúspěšnější české atletky minulého roku Barbory Špotákové. Stříbrná oštěpařka z loňského mistrovství Evropy v Göteborgu se díky svému razantnímu zlepšení doslala do elitního atletického týmu Nike, takže už nebude potřebovat darované tretry od oštěpařského krále Jana Železného.

Článek

Zároveň se ocitla ve společnosti takových jmen světové atletiky, jako jsou nejrychlejší sprinter planety Asafa Powell z Jamajky, světový překážkový rekordman Liou Siang z Číny, anglická vytrvalkyně Paula Radcliffová, dálkařka a trojskokanka Taťjana Lebeděvová z Ruska, švédská výškařka Kajsa Bergqvistová či maratónský světový rekordman Paul Tergat z Keni.

Vrcholem letošní sezóny je srpnové mistrovství světa v japonské Ósace. Ženský oštěpařský limit 61 metrů by měla česká atletka splnit již v Turnově. Jinak ale hody jen za šedesátimetrovou hranici Špotákovou uspokojovat nebudou. Česká rekordmanka, jejíž nejdelší hod z loňského říjnového Světového atletického finále má hodnotu 66,21 metrů, se chce během sezóny dostat co nejblíže k bájné sedmdesátimetrové hranici.

Nové tretry sama navrhovala 

„Nikdy jsem si nestavěla vzdušné zámky, ale na tréninku házím o čtyři metry dál než vloni ve stejné fázi přípravy,“ říká Špotáková. „Ale nedokážu odhadnout, jestli se mi to podaří přenést i do závodů,“ pokračuje. „Házím už vyrovnaněji, než v minulém roce, takže uvidíme, kdy se ten trénink projeví. Není ale naším cílem házet hned superdaleko, vrchol přijde až v druhé půlce sezóny,“ uvažuje Špotáková vzhledem ke světovému šampionátu.

Špotáková na tiskové konferenci představila i prototyp nové tretry, se kterou již absolvovala část přípravy. Na vývoji speciální obuvi se také sama podílí. Firma totiž časem hodlá uvést novou oštěpařskou botu na trh. „Bála jsem toho, tretry jsou po oštěpu druhou nejdůležitější součástí výbavy, ale Nike mi vyšel maximálně vstříc," chválí novou spolupráci oštěpařka.

Z mítinku v americkém Eugene si pak ještě Špotáková odskočí do centrály firmy v Portlandu a přímo u výrobce doladí poslední detaily. „Časem bych na tretry chtěla i svoje jméno, jinak se mi ale hodně líbí, mají takový bojovný design a na stadiónu si jich každý všimne,“ oceňuje česká rekordmanka svého nového partnera, který ji také kompletně vybaví. „Těch článků, že házím v tretrách Honzy Železného už bylo stejně dost,“ řekla s úsměvem oštěpařka.

Na pivo už zajít nestíhá

Špotáková se i díky nové smlouvě s americkým výrobcem sportovního vybavení zařadila mezi nejzajištěnější české atlety. „Myslíme si, že Bára je nejzajímavější česká atletka a finance s tím jdou ruku v ruce,“ řekl na tiskové konferenci manažer Špotákové Libor Varhaník s tím, že konkrétní částky nezmínil.

Pro Špotákovou z nové smlouvy vyplývají i sponzorské povinnosti jako focení a další reklamní akce, takže už tolik nestíhá zajít si na oblíbené pivečko. Jinak je ale smlouva s Nike pro největší českou atletickou naději prestižní záležitostí, ze které vyplývají i zajímavé finanční bonusy. Ten největší je prý za zlatou olympijskou medaili, kterou může Špotáková získat již příští rok v Pekingu.

Reklama

Související témata: