Hlavní obsah

Do Ósaky by mohla odcestovat až třicítka atletů

Michal OsobaPrávo

Přes třicet českých atletů by mohlo na přelomu srpna a září bojovat v japonské Ósace se světovou elitou. Tento odvážný předpoklad vyjádřil šéftrenér reprezentace Václav Fišer. Nominační období začalo ve většině disciplín 1. dubna a limity už stihla splnit trojice vrhačů - diskařka Cechlová, koulař Stehlík a nejnověji oštěpař Syrovátko. Nárůst počtu členů výpravy se dá očekávat v sobotu na Strahově při prvním kole atletické extraligy.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová už svůj limit pro Osaku splnila

Článek

Fišer ale už s předstihem musel do Japonska odeslat formulář s odhadovaným počtem nominovaných atletů. „Napsal jsem jich 32. V roce 2006 by limity splnilo 21 atletů a 19 bylo blízko,“ vysvětluje svůj propočet, do kterého nezařadil atlety s dlouhodobými zdravotními potížemi.

Před dvěma lety do Helsinek odcestovalo 19 atletů, v roce 2003 jich v Paříži startovalo o pět více. Proč by tedy letos měl počet českých atletů tak stoupnout? Důvodem je i pozměněný systém nominace. U většiny disciplín zůstávají „B limity“ stanovené Českým atletickým svazem (ČAS) a „A limity“, tedy přísnější kritéria Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Jenže zatímco dříve platilo, že více než jeden atlet mohl startovat v každé disciplíně, jen pokud oba nebo všichni tři splnili tvrdší „A limit“, od letoška se v případě jednoho či dvou majitelů „A limitu“ může další atlet nominovat také s „B limitem“.

„Tím počet členů výpravy tak o šest naroste,“ domnívá se Fišer. Může tak dojít i ke kuriózním situacím - pokud budou mít dva atleti splněný jen „B limit“, bude ten s horším výkonem svého soka buď muset překonat, nebo mu držet palce, aby splnil přísnější kritérium a mohli tak do Asie vyrazit oba.

Ztížená aklimatizace

Po šesti letech od Edmontonu 2001 se bude šampionát konat mimo Evropu, což pro atlety znamená především ztíženou aklimatizaci. „Do Ósaky pojedeme osm dní předem, na dvě skupiny, Roman Šebrle chce letět dokonce o tři neděle dřív,“ plánuje Fišer.

A kdo by se začátkem září podle něho měl vracet s titulem mistra světa, na který česká atletika čeká právě od Edmontonu? Kandidáti se před ostrým startem sezóny jeví dva: Roman Šebrle v desetiboji a oštěpařka Barbora Špotáková. „Nejlepší by bylo, kdyby se to povedlo oběma. Bára je na tahu, Šéba teď zápolil s různými problémy, ale já mám pocit, že vyhraje,“ věří Fišer.

Reklama