Hlavní obsah

Na Zlatou tretru se vrací Šahín a Bungei, na výšku přijede Holm

OSTRAVA

Naturalizovaný katarský vytrvalec a dvojnásobný mistr světa Saif Saíd Šahín a halový šampión planety na 800 metrů Wilfred Bungei z Keni jsou dalšími hvězdami pro 46. ročník atletického mítinku Zlatá tretra, který se koncem června uskuteční v Ostravě. Galerii slavných vyšperkuje navíc i olympijský vítěz Steffan Holm, který v prestižním souboji výškařů vyzve česká esa Bábu, Janků a Tona.

Foto: www.letsrun.com

Švédský výškař Stefan Holm

Článek

Pár excelentních běžců se na Zlaté tretře neobjeví poprvé. Šahín na sebe upozornil před čtyřmi lety ještě pod svým keňským jménem Stephen Cherono, kdy na trati 5000 metrů nečekaně porazil daleko známějšího El Guerouje. O rok později vyhrál v Ostravě oblíbenější překážky, ale letos se opět přihlásil do Zátopkova memoriálu na pět kilometrů.

"Tehdy tady byl ještě za letenku plus prémie, které si vybojoval. Dneska už patří k pěti nejdražším atletům na světě," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci manažer mítinku Alfons Juck. "Díky němu bude mít Zátopkův memoriál opravdu mimořádnou úroveň, vždyť už máme potvrzen start vítěze Světového poháru Australana Mottrama nebo mistra světa v krosu Tadesseho z Eritrey," upozornil Juck.

Bungei je zase rekordmanem mítinku. Halový mistr světa, kterému patří nejlepší zaběhnutý čas na 800 metrů na českém území, přijede své maximum 1:43,24 posunout. "Když vezmu do úvahy moje tréninky a taky to, že jsem hned v prvním závodě bez vyladění zaběhl 1:44,14, cítím jistotu, že koncem června bych měl být schopný zaběhnout na úrovni 1:43. Když bude v pořádku tempo a počasí, tak si troufám i na čas pod 1:43," vzkázal Bungei, jemuž budou v Ostravě sekundovat třeba čeští půlkaři Jaroslav Ruža a Michal Šneberger.

Holm se utká s českým trojlístkem 

Špičkovou podívanou nabídne i mužská výška. Silný český trojblok Bába, Ton a Janků má za úkol rozbít švédský rival Holm. "Tím, že se s nimi utkám na české půdě, to bude samozřejmě hodně zajímavé," řekl novinářům Holm prostřednictvím telemostu. "Se všemi třemi českými výškaři si rozumím, ale nejblíž je mi asi Tomáš Janků. V Ostravě jim nic nedaruju," zasmál se Holm.

Neúspěšnější výškař současnosti má letos v plánu vylepšit své osobní maximum 236 centimetrů pod otevřeným nebem. Na takové mety však v Ostravě zřejmě ještě útočit nebude, formu ladí směrem ke světovému šampionátu v Ósace. Zlatá tretra pro něj bude po dvou národních závodech ve Švédsku první větší akcí za hranicemi.

"Příprava jde ale velmi dobře, konečně jsem letos byl schopen absolvovat všechno, co jsme si s trenérem předsevzali. Zlatou tretru beru jako důležitou přípravu na mistrovství světa. Mítinky Zlaté ligy letos výšku nepořádají, proto chci v rámci přípravy objet co nejvíce mítinků Grand Prix. Jen doufám, že bude co nejlepší počasí," prohlásil Holm.

Úřadující halový mistr Evropy se chce v Ostravě odrazit k naplnění svých klíčových cílů letní sezóny. "Největším lákadlem je pro mě titul mistra světa, ten zatím ještě nemám. Pak chci zlepšit svůj osobní rekord venku," nastínil Holm.

Reklama