Hlavní obsah

Dvořák: Už se cítím víc jako trenér než závodník

Čerstvě pětatřicetiletý desetibojař Tomáš Dvořák pomalu ale jistě mění závodnický dres za post trenéra. Přesto se příští víkend zúčastní již svého dvanáctého vícebojařského mítinku v rakouském Götzisu, kde může útočit na veteránský rekord Janvrina. "S Janem Železným se nehecujeme, spíš si zaspíláme na ty naše svěřence," řekl mimo jiné Dvořák v rozhovoru pro Právo.

Článek

Vloni jste po závodě v Götzisu říkal pořadatelům, že v takovém psím počasí se s mítinkem loučit nechcete. Takže příští víkend vyrazíte do Rakouska podvanácté?

Nakonec ano, i když to bylo nejisté. Měl jsem jet na mítink v Mariboru, kde bych se mohl představit i se svými svěřenci, ale nakonec tam bude jen národní mítink, takže můžu do Götzisu. A jsem docela rád, snad pojedeme letos čtyři Češi, kromě mě a Šéby i Pepa Karas a snad i můj svěřenec Tonda Vácha. (Ten ale ve včera vydané startovní listině nebyl - pozn. red.)

A jak jste na tom vy? Odpadlo vám tancování, tak jste měl na trénink víc času, na jaký výkon by to mohlo stačit?

U mně se nic předem čekat nedá. Ale mohlo by to být mezi 7800 a 8200 bodů. Chtěl bych limit do Ósaky (B-limit je 7850 bodů, A-limit 8000 -pozn. red.). Hlavně ať neprší, jako vloni na každém závodě.

Minulý týden jste oslavil pětatřicátiny, od tohoto věku se už vedou veteránské rekordy. Znáte ten desetibojařský?

Tím, že teď v rámci studia trenéřiny ležím v tabulkách, jsem tam ten výkon viděl. Janvrin udělal 8241 dokonce v šestatřiceti.

Troufáte si i na tento výkon?

Říkal jsem 7800 až 8200, ale uvidíme, jakou vlnu chytnu po prvních dvou disciplínách...

Jste teď stále víc závodník, nebo už trenér?

Už trenér. Možná je to dobře, že nemám tolik času, abych se ničil. Nohy už nejsou tak rychlé, tak v technických disciplínách musím hledat způsob, aby to šlo i s pomalejšíma nohama.

Už vás vaši svěřenci porážejí?

Jak v čem, třeba Tondu Váchu už neuběhám.

Jak prožíváte jejich závody? Jste nervák jako váš bývalý kouč Luděk Svoboda?

Beru to s klidem, i když mě spousta věcí štve. Spíš se do nich snažím vlít optimismus a naučit je závodit. Protože když se jedna dvě disciplíny nepovedou, desetiboj nekončí.

Když se na Julisce potkáte s Janem Železným, který už také trénuje, hecujete se?

V pondělí jsme si popřáli k limitům našich svěřenců, já jsem mu popřál i k dceři. Nehecujeme se, spíš si zaspíláme na ty naše svěřence.

Letos se představíte i jako patron kladenského vícebojařského mítinku, pokusíte se v Götzisu na poslední chvíli nalákat další hvězdy?

Je lepší si s těma klukama pohovořit přímo než přes maily. Už jsem jim ukazoval fotky kladenského stadiónu. V neděli po závodě budou vědět, jak dopadli a jestli do toho budou chtít jít za tři týdny znova.

Reklama