Hlavní obsah

Výškař Ton ozdobil atletickou extraligu a má limit na MS

PRAHA

Výškař Svatoslav Ton v sobotu ozdobil první kolo extraligy atletických družstev v Praze výkonem 230 centimetrů. Laťku přeskočil hned na první pokus, neúspěšně se pak ještě snažil o zlepšení osobního rekordu na 235 cm. I tak ale splnil jako čtvrtý český atlet limit pro start na mistrovství světa v Ósace. Navíc jako první vyhověl přísnějšímu kritériu mezinárodní federace IAAF, domácí svaz požaduje překonání 227 cm.

Článek

Vedení v týmové soutěži se ujaly celky obhajující tituly - muži Dukly Praha a s velkým náskokem ženy USK Praha. Vojákům k prvenství pomohl vedle Tona solidním výkonem i koulař Petr Stehlík, který výkonem 19,83 metru vyhověl normě ČAS už podruhé v sezóně.

Ton po závodě připustil, že měl před startem smíšené pocity. "Vůbec jsem nevěděl, co od sebe můžu čekat. Mohlo to vyjít skvěle, nebo z toho mohlo být třeba taky jen 210 cm," uvedl výškař, který si i s limitem ČAS poradil napoprvé.

V soutěži musel opravovat jen na 222 cm a potom na 235. "První dva pokusy jsem promarnil, nechal jsem se vyhecovat atmosférou a rozbíhal se moc rychle. Před tím třetím jsem se zklidnil a kulminoval nad laťkou strašně vysoko. Škoda, že nakonec spadla, muselo to být hodně těsné," řekl Ton. Až daleko za ním skončili vicemistr Evropy Tomáš Janků (218) a Jaroslav Bába (215).

Dvořák ukázal formu 

Blízko limitu byly i výškařky, z nich pak především Iva Straková, jež se přes požadovaných 192 cm dokonce přehoupla, ale až ve čtvrtém, nesoutěžním skoku. Na pokusy navíc prohrála s Romanou Dubnovou. Očekávaný souboj překážkářů mezi Stanislavem Sajdokem a Petrem Svobodou skončil vzájemnou kolizí a pádem druhého z nich na poslední překážce.

Solidní formu před startem na mítinku v Götzisu prokázal Tomáš Dvořák, který porazil po nemoci startujícího Romana Šebrleho na překážkách (14,32) a v disku (44,53). V tyči s ním prohrál jen na pokusy (460), navíc oštěpem hodil skvělých 69,05 metru a podlehl jen specialistovi Petru Frydrychovi (69,58).

Příští kolo extraligy se uskuteční 2. června v Kladně, základní část se uzavře 17. června v Ostravě. O mistrovských titulech v soutěži družstev se pak bude soutěžit začátkem září v Sušici.

Reklama

Související témata: