Hlavní obsah

Výškařka Straková místo ležení na kapačkách bojuje o limit pro Ósaku

Před loňskou sezónou byla atletika pro výškařku Ivu Strakovou na druhém místě. Hlavně se potřebovala zbavit vytrvalých bolestí zad. „Každý týden jsem chodila na kapačky, nezajímalo mě nic jiného, než aby mě přestala bolet,“ vzpomíná šestadvacetiletá výškařka. Problémy s ploténkami dráždily i její psychiku. „Jela jsem dvakrát na dovolenou a všichni říkali, jak mi plavání pomůže. Ale ono nic,“ vybavuje si.

Foto: archiv

Výškařka Iva Straková

Článek

Kvůli dlouhodobým problémům vynechala halovou sezónu, snažila se posílit zádové svalstvo a potíže začaly pomalu odeznívat. „Stoprocentní to ale ještě není. Nejhorší jsou dopady po flopu. Řeknete si, že je to do měkkého, ale cítit to je,“ říká.

Nyní je zpět. V sobotu se představila na extralize po osmi měsících bez závodu. „Tak dlouhou pauzu jsem nikdy neměla,“ přiznává. Ale při obnovené premiéře i přes doznívající nachlazení hned skočila 192 cm - B limit pro MS. Jenže až po soutěži... „Trenér chtěl, abych si dokázala, že na to mám,“ vysvětlovala svěřenkyně Jaroslava Kováře čtvrtý pokus.

Finále v Ósace, jímž by navázala na účast mezi elitní dvanáctkou před dvěma lety v Helsinkách, zůstává jejím přáním. „Ale 192 nic neřeší. To je jen takový první cíl, který chci předvést. A pokud možno do těch tří pokusů,“ usmívá se vytáhlá blondýna. Další šanci by měla mít dnes na výborně obsazeném mítinku v Turnově, jehož hvězdami budou od 14 hodin oštěpařka Špotáková a téměř kompletní světová špička diskařů.

Reklama