Hlavní obsah

Šebrle je s porážkou od Claye smířený, ale v Götzisu bude bojovat

GÖTZIS

Roman Šebrle tuší, že se o víkendu na tradičním mezinárodním mítinku v Götzisu nevrátí na pozici světové jedničky v desetiboji před svého tradičního soka Bryana Claye z USA. Před týdnem ho totiž postihla nemoc, kvůli níž musel brát antibiotika. "Vůbec nevím, co od toho čekat," prohlásil v týdnu světový rekordman a olympijský vítěz.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

V Götzisu vyhrával Šebrle od roku 2001, kdy pod alpskými horami vytvořil světový rekord 9026 bodů, až do roku 2005. Loni ho trápilo zraněné stehno, po vrhu koulí vzdal a vládu v Mekce vícebojů převzal Clay, mistr světa z roku 2005. "Jsem smířený, že s ním asi nevyhraju," přiznal Šebrle. "Ale budu bojovat, nejedu tam přeci udělat co nejhorší výkon, chci být ve výsledcích co nejvýš," řekl novinářům.

Před sezónou trénoval nejvíce za poslední tři roky, nemoc mu však prý ubere tak 300 bodů. "To si nedělám legraci," upozornil. Jeho slova potvrdily výkony při víkendové extralize, kdy se mu vůbec nedařilo, ale náladu si trochu spravil v úterý v Turnově. "Ale chybí šťáva," prohlásil. "Měl jsem letos pro Götzis jiné plány, ale to se nedá nic dělat," dodal Šebrle.

Mrzí ho to, protože v přípravě odběhal desítky kilometrů do kopců a po stadionu, hodiny strávil v posilovně. "Ty tréninkové třístovky, po kterých dvě hodiny o sobě nevím... Jsem bezmocný, ale je to sport a nezbývá než se s tím srovnat," řekl.

Prioritou pro Šebrleho je však v letošní sezoně mistrovství světa v Ósace na přelomu srpna a září, tudíž si velkou hlavu z krátkého výpadku zatím nedělá. Navíc už nemoc před závodem několikrát v kariéře zažil, naposledy před halovým MS 2006 v Moskvě. "Za tři týdny by to mělo být lepší, to už bych se z toho měl oklepat. Nemoc by se dlouhodobě na formě neměla projevit," konstatoval.

V Kladně by to už mělo být lepší

Upozornil tak na skutečnost, že od 19. do 20. června se v Kladně koná první podobný vícebojařský mítink na českém území. "To už by to mělo být o dost lepší," prohlásil. "Ale priorita je MS, tam jim to, doufám, všem ukážu. Ještěže je to až na konci sezony, to se dá ještě dobře připravit," uvedl desetibojař, jemuž právě titul ze světového šampionátu ve sbírce jako jediný chybí.

Se svým největším soupeřem Clayem už letos hovořil. "Volal jsem mu, abych mu pogratuloval k dceři," řekl Šebrle. O atletice prý však při jejich krátkém povídání nepadlo ani slovo. Clay vyhlásil, že se v Götzisu pokusí sebrat svému kamarádovi a soupeři světový rekord. "Šanci má, je to jediný člověk, který ten 'svěťák' může do budoucna udělat. Ale byl bych překvapen, kdyby to udělal už letos," prohlásil Šebrle.

Překonat světový rekord není totiž podle Šebrleho legrace. "Musí se sejít všechno od počasí až po superformu," řekl český desetibojař, ale ví, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. "Přeju mu to, i když nezastírám, že pokud mi ještě chvíli vydrží, budu radši," dodal s úsměvem.

Götzis je však na překonávání rekordů ideálním místem. Nejlepší výkon na světě tam totiž padl v historii závodu už třikrát.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články