Hlavní obsah

Clay na desetibojařský světový rekord v Götzisu nemyslí

První dvě disciplíny a zejména skok do dálky mohou nastartovat Bryana Claye ke světovému rekordu. Na desetibojařském mítinku v Götzisu je Američan nejsledovanější osobou, třebaže si to sám nepřipouští a bere tradiční víkendový závod jako kvalitní trénink. Sám o výkonu lepším součtu 9026 bodů Romana Šebrleho právě z Götzisu 2001 nehovoří, v jeho okolí se však o něm horlivě spekuluje.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v souboji s Bryanem Clayem.

Článek

Kde jinde než v Mekce vícebojů na útulném stadiónu by měl být rekord překonán? "Je to skvělý mítink, na rekordy jako stvořený. Konrad dělá skvělou práci, vůbec na nás nevyvíjí žádný tlak, můžeme se atletikou bavit," vychvaloval v pátek Clay v rozhovoru s českými novináři ředitele závodu Konrada Lercha. "Navíc je dobré si něco vydělat, mám přeci už dvě děti," vtipkoval v narážce na nedávno narozenou dceru Catherine Joy. Za světový rekord je v Götzisu odměna 50.000 eur.

Na stovce bude Clay velmi rychlý, ale dálka je pro něj nevyzpytatelnou disciplínou. Umí přes osm metrů, avšak na druhé straně je schopen skočit třeba jen 730 cm. "Když se mu povedou první dvě disciplíny, sedne na vlnu euforie a dojede až do cíle. Může pak rekord udělat," mínil bývalý světový rekordman Tomáš Dvořák.

"Já ale na rekord nemyslím, je to jen začátek sezóny," namítl okamžitě Clay. "Beru to jako dobrý trénink, protože mistrovství světa v Ósace je až na konci sezony. Teď je třeba trénovat," vysvětlil.

Rekord bez osobáku 

Jeho manažer Paul Doyle vidí jako klíčové všechny skoky. "Když se mu povedou, může rekord udělat," řekl českým novinářům. "Pokaždé, když jde závodit, ta možnost tu je," dodal.

Součet osobních rekordů má Clay 9316, o dva body méně než osobní rekordy dohromady v případě Šebrleho. "To číslo ukazuje, že je toho schopný. Když bude vyrovnaný a nepotká ho žádná katastrofa, může udělat světový rekord, aniž si zlepší jediný osobák," prohlásil Doyle. "A může rozhodnout i 1500 metrů," připomněl Clayovu slabinu.

Podle manažera ještě není Clay v životní formě 

Clay na začátku sezóny pokus o světový rekord ohlásil, ale nyní brzdí, neboť ho poslední dva týdny bolelo koleno. "Ale už je to dobré. Tudíž se potřebuji se pořádně připravit na mistrovství světa, to je vrchol roku," zopakoval. Ví, že potřebuje stabilizovat výkonnost a zlepšit se na 1500 metrů. "Trenér říkal, že na to potřebuju dva roky tréninku. Takže příští rok před olympiádou bude patnáctistovka lepší, věřím tomu," prohlásil.

Jeho osobní rekord z olympiády v Aténách má hodnotu 8820 bodů. "Když si ho zlepším o jediný bod, budu šťastný. Letos se cítím lépe než kdy jindy," uvedl. "Rozhodně na ten rekord má, ale překvapilo by mě to, kdyby ho udělal letos," přemítal Šebrle. "Já si taky myslel, že budu pořád dělat 9000 bodů, ale tak to nefunguje. Muselo by se všechno skvěle sejít," prohlásil světový rekordman.

Podle manažera Doyla není Clay ještě v životní formě. "Pořád se zlepšuje. Je zdravý a dařily se mu teď vrhy, takže může být velmi blízko vrcholu svého potenciálu. Snad," řekl manažer.

Reklama