Hlavní obsah

Clay: Budu tady mít dost starostí se soupeři

GÖTZIS

Před měsícem se mu narodila dcera a sám přiznává, že v té době nebylo úplně nejlehčí soustředit se jen na atletiku. V sobotu však již americký desetibojař Bryan Clay bude stoprocentně připraven. V rakouském Götzisu by se rád pokusil o překonání světového rekordu, který aktuálně drží Roman Šebrle. "Dopředu na to ale nemyslím, když to však půjde, budu jedině rád," tvrdí Clay.

Článek

Platí, že chcete v Götzisu sebrat Romanu Šebrlemu světový rekord?

Určitě na to nemyslím teď předem, budu tu mít spoustu práce se svými soupeři. Ale když to půjde, byl bych za to samozřejmě rád.

Podepsal byste se pod Šebrleho slova, že Götzis je ideálním místem pro překonání světového rekordu?

Určitě, tady je to pohodový mítink, mám to tu strašně rád. Jasně, vždy jste pod tlakem, abyste dobře závodili, ale tady si můžete desetiboj užít. Nikde na světě se o vícebojaře nestarají tak pěkně jako tady.

Cítíte teď životní formu?

Na tuto část roku ano. Vynechal jsem halovou sezónu, abych si odpočinul. S tvrdým tréninkem jsem začal později.

To kvůli tomu, že i mistrovství světa je letos později než obvykle?

Přesně tak, je to trochu komplikace, protože sezóna je delší, musím zůstat v co možná nejlepší formě delší dobu. Kdybych vyladil formu teď do Götzisu, měl bych to pak v Ósace hodně těžké. Až tam by měl přijít vrchol.

Takže by vám udělala větší radost obhajoba světového titulu než světový rekord?

Mně udělá radost i výkon 8821 bodů, když si o bod zlepším svůj osobní rekord, protože budu vědět, že mám za sebou nejlepší závod života. I kdybych byl třetí, nemohl bych si stěžovat...

Na kolik bodů se tedy teď cítíte?

Když předvedu svůj průměr, bude to kolem 8600 bodů.

To ještě k Šebrleho rekordu dost zbývá. Kde se potřebujete nejvíc zlepšit?

Určitě na patnáctistovce. Ale pracovali jsme teď na ní, tak snad se budu zlepšovat. Můj kondiční trenér mi říkal, že je třeba dva roky poctivého tréninku, abych se na patnáctistovce posunul. Tak snad to přijde nejpozději v olympijském roce. To chci mít i víc startů v jednotlivých disciplínách včetně patnáctistovky v Evropě.

V posledních dnech pro vás asi nebylo úplně jednoduché se soustředit na atletiku, když se vám minulý týden narodila dcera…

Bylo to opravdu dost složité. Naštěstí se malá narodila ještě než jsem letěl do Evropy. Ale trénoval jsem celou dobu. Neměl jsem excelentní tréninkové výsledky, ale byly dobré.

Váš manažer Doyle mluvil o problému s kolenem, jak je to vážné?

Pořádně nevím. Poslední dva týdny mě bolelo a trochu oteklo, tak jsem byl při tréninku opatrný. Ale věřím, že bude v pohodě. I když u takových zranění si nemůžete být ničím jistí...

Chtějí vás nalákat organizátoři kladenského mítinku, který je za tři týdny. Přijedete? Zatím mám v plánu závodit na americkém šampionátu. Ale o tom závodě v Česku vím, definitivní rozhodnutí padne až po závodě v Götzisu. Čekají mě dva dlouhé těžké dny, na které se koncentruju, takže teď moc na další závod nemyslím. Jeden desetiboj bych v té době zkusit chtěl, ale ještě nevím který. Každopádně to budu brát jako součást přípravy pro Ósaku.

Reklama

Související témata: