Hlavní obsah

Pečonkinová a Borzakovskij přijedou na atletickou Zlatou tretru

Olympijský vítěz z Atén v běhu na 800 metrů Jurij Borzakovskij a mistryně světa a světová rekordmanka v běhu na 400 metrů Julia Pečkonkinová z Ruska jsou novým jmény pro atletický mítink IAAF Grand Prix Zlatá tretra, který se v Ostravě uskuteční ve středu 27. června. Oznámili to ve čtvrtek pořadatelé.

Článek

Borzakovskij má ve své sbírce i stříbrné medaile z mistrovství světa 2003 v Paříži a o dva roky později v Helsinkách. Šestadvacetiletý Rus s osobním rekordem 1:42,47 minuty je také halovým mistrem světa i Evropy a bude zdatným soupeřem Wilfredu Bungeiovi, keňskému úřadujícímu halovému mistru světa. Ruský půlkař byl v Ostravě už v roce 2003, kdy doběhl právě za Bungeiem druhý. Keňan tehdy zaběhl rekord Zlaté tretry 1:43,24.

Organizátoři získali také osmnáctiletého Abrahama Chepkirwoka z Ugandy, bronzového půlkaře z loňského MSJ v Pekingu, který by mohl zaútočit na světový rekord své kategorie 1:43,64.

Devětadvacetiletá Pečonkinová, bronzová z MS 2003 a stříbrná ze světového šampionátu 2001, vyhrála překážkářskou čtvrtku na Zlaté tretře v roce 2004. Pořadatelé od ní očekávají útok na rekord mítinku Rumunky Ionely Tirleové 53,87 z roku 2003. V Ostravě ji čeká konkurence v podobě mistryně světa z roku 2003 Jany Rawlinsonové z Austrálie.

Na Zlaté tretře budou mimo jiné také ruská kladivářka Taťjana Lysenková, která o víkendu překonala světový rekord, největšími hvězdami jsou sprinteři Francis Obikwelu či Jason Gardener, vytrvalec Saif Saíd Šahín, steeplař Paul Kipsiele Koech, výškař Stefan Holm, koulaři Reese Hoffa a Christian Cantwell, kladivář Ivan Tichon či tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Reklama