Hlavní obsah

Tyčkař Ptáček má v lokti poraněné vazy, ale ne zlomeninu

PRAHA

Adam Ptáček má po čtvrtečním pádu při Pražské tyčce poraněné vazy ve vykloubeném lokti. Zlomeninu v kloubu levé ruky rentgen neprokázal, český rekordman odjel po vyšetření z motolské nemocnice se sádrou a byl propuštěn do domácího ošetřování. Lékaři mu dali do ortézy i lehce podvrtnutý levý kotník. Jeho účast na mistrovství světa v Ósace, které začne za dva a půl měsíce, je nadále vážně ohrožena.

Článek

Ptáček si vymknul loket poté, co se pokoušel vyšperkovat svůj vítězný výkon o čtyři centimetry na rekord mítinku 586 centimetrů. Při nevydařeném pokusu ale dopadl na kraj doskočiště a ve snaze zmírnit následky pádu si vyhodil loket z kloubního pouzdra. Lehce si zvrtnul i kotník.

"Už jsem měl těžké výrony kotníků z takových pádů několikrát, chtěl jsem se vyhnout hlavně tomuhle zranění. Proto jsem nohy podvědomě šetřil, ale strčil jsem tam blbě ruku," řekl ČTK Ptáček. Kotník by měl mít podle lékařů v pořádku maximálně do dvou týdnů.

Loket se mu ale bude hojit mnohem déle. "Došlo k traumatickému vymknutí s poraněním okolních vazů, rentgen nepotvrdil zlomeninu," cituje Český atletický svaz v tiskovém prohlášení lékaře mítinku Milana Smejkala. "Není mi to zrovna příjemné, zrovna, když mi to po čtyřech letech zase začalo skákat," posteskl si tyčkař.

Za deset dnů bude jasněji 

Zhruba za deset dnů se Ptáček podrobí dalšímu rentgenovému vyšetření. Poté lékaři rozhodnou, zda bude nadále potřebovat sádru, nebo bude loket chránit jen ortéza a atlet může zahájit rehabilitaci. "Délku fixace lokte a rychlost hojení určí až následná vyšetření, na další kontrole budeme moudřejší," dodal Smejkal.

Po bitvě je každý generál, prohlásil Ptáček. "Samozřejmě, teď si můžu říkat, že jsem se už na to měl vykašlat," krčil rameny. Trenér Boleslav Patera ho ale ujistil, že žádnou chybu neudělal. "Zkoumal to na videu," prohlásil dnes tyčkař. Příští týden mu lékaři sundají sádru a další vyšetření by mělo ukázat rozsah poškození vazů.

Ptáček měl v poslední době vynikající formu a Pražskou tyčku vyhrál výkonem 582 cm. O jeden centimetr vylepšil vlastní absolutní český rekord z roku 2003, ale protože se jednalo pouze o exhibici, výkon do tabulek nebude zanesen.

Reklama