Hlavní obsah

Špotáková by na Odložilově memoriálu mohla útočit na český rekord

PRAHA

Z nedělního mítinku v Eugene poslala oštěpařka Barbora Špotáková nejlepší možnou pozvánku na středeční 14. ročník Memoriálu Josefa Odložila. Vicemistryně Evropy a největší tahák tradičního závodu hodila v USA druhý letošní výkon na světě 65,20 metru a pokud by tento hod v Praze na Julisce zlepšila o metr a dva centimetry, překonala by vlastní český rekord. Dalším z vrcholů mítinku bude hod kladivem na hlavním stadionu.

Článek

"Uděláme všechno pro to, aby se to Barboře podařilo," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Miroslav Ševčík k útoku na rekord. Je připraven vyhovět oštěpařce s výběrem rozběžiště kvůli lepším povětrnostním podmínkám. "Jsem si vědom, že režisér přenosu bude asi zlý, ale chceme jí ve všem vyhovět," upozornil Ševčík na přímý televizní přenos a tudíž i přesné rozestavění kamer, které by mohlo přesunutí disciplíny zkomplikovat.

Letošní ročník má 11 mužských a šest ženských disciplín. Organizátoři věří, že padne několik rekordů mítinku, závody by mohly přinést další české limity na vrcholné akce roku a bude po nich dotvořena nominace na Evropský pohár. Hlavním závodem bude opět běh na 1500 metrů. "Mělo by se běžet na čas kolem 3:33 minuty," uvedl Ševčík.

Češká špička výškařů

Kladiváři by měli atakovat hranici extratřídy 80 metrů. Podle Ševčíka přijede Bělorus Ivan Tichon, druhý muž historie a třetí kladivář letošní sezóny, v Praze by se měl objevit i vedoucí muž aktuálních tabulek Primož Kozmus ze Slovinska (82,30). Házet se chystá vedoucí muž loňských tabulek Vadim Děvjatovskij z Běloruska, chybět nebude slovenský rekordman Libor Charfreitag a přijedou i druhý kladivář letošního roku Maďar Krisztián Pars a Polák Szymon Ziólkowski, loni třetí na světě. Všichni již letos hodili 80 metrů.

Skok do výšky se bude opírat o české trio Tomáš Janků, Svatoslav Ton a Jaroslav Bába. Spolu s nimi budou v sektoru Rus Ivan Uchov či Ukrajinec Andrej Sokolovskij. Ve skoku o tyči žen se střetnou Pavla Rybová s českou rekordmankou Kateřinou Baďurovou. "Moc se mi v poslední době nedařilo, ale ve středu to chci zlomit," uvedla dnes bronzová medailistka z posledního MS Rybová, kterou však pobolívá lýtko, s nímž měla problémy loni.

Rozpočet mítinku se pohybuje kolem 14 miliónů korun, organizátoři musejí vyplatit na odměnách 70 000 eur, asi dva milióny korun. Předprogram v podobě Dukla mítinku začne v 17:00, hlavní disciplíny odstartují o hodinu později.

Reklama

Související témata: