Hlavní obsah

Šebrle proti Kravčenkovi v Kladně

Roman Šebrle se postaví proti vycházející vícebojařské hvězdě Andreji Kravčenkovi z Ukrajiny na vícebojařském mítinku, který se bude konat toto úterý a středu v Kladně. Tento souboj může být chápán ze strany Šebrleho jako odveta za jejich poslední souboj v Götzisu, kde Ukrajinec Šebrleho porazil.

Článek

Odvetou za nepovedený Götzis bude pro Romana Šebrleho první ryze vícebojařský mítink v České republice. V Kladně na Sletišti se olympijský vítěz v úterý a ve středu totiž podruhé v letošní sezóně postaví proti objevu roku Andreji Kravčenkovi z Běloruska, který je spolu s českým světovým rekordmanem největší hvězdou závodu. Na startu bude také Tomáš Dvořák, který se před třemi týdny v Mekce vícebojů v Rakousku zranil.

Kravčenko v Götzisu zazářil a vyhrál výkonem 8617 bodů, čímž si zlepšil osobní rekord o nevídaných 604 bodů. Vede letošní světové tabulky právě před Šebrlem. Kvalitní startovní pole prvního ročníku závodu dotvoří bronzový medailista z olympiády v Aténách Dmitrij Karpov z Kazachstánu a nebude chybět ani Rus Alexander Pogorelov, halový vicemistr Evropy z letošního Birminghamu. Toho trápila v posledních dnech bolavá noha. "Ale už by to mělo být v pořádku," řekl dnes na tiskové konferenci Pogorelov.

Dvořák bude bojovat o limit na MS

Šebrle se cítí být v pohodě. "Snad to bude lepší než v Götzisu," řekl. Před závodem v Rakousku ho trápila nemoc, která mu prý ubrala kolem 300 bodů. Nakonec posbíral o 99 bodů méně než vítěz Kravčenka. "Nic mě nebolí, netrápí, ale uvidím až zítra, nakolik se dokážu vyhecovat. Ale chci vyhrát," uvedl a odmítl hovořit o konkrétním bodovém součtu. Pro své kamarády, rodinu a přátele dostal od pořadatelů 30 lístků.

Pro Dvořáka a dalšího českého vícebojaře Josefa Karase bude kladenský závod už druhý pokus o splnění limitu na MS. Posledním tuzemským závodníkem na startu bude čerstvý domácí šampion Pavel Baar. "Škoda, že nebude závodit víc Čechů," prohlásil v Kladně Dvořák, který se osobně podílí i na organizaci závodu. V Dukle Praha má vícebojařskou skupinu, ale nikoho z talentů v Kladně koučovat nebude. "Proti zranění neuděláme nic," pokrčil rameny.

Proti Šebrlemu závodil v ČR naposledy v roce 1999

Sám neví, v jaké je formě, neboť dva týdny odpočíval rovněž vinou zdravotních patálií. "Jsem těsně před umřením, ožírají mě tady mouchy," žertoval Dvořák, ale hned zvážněl. "Jsem pln očekávání. Je blbé říct, že očekávání, kam až se dostanu, ale doufám, že až do konce," uvedl. V Götzisu se zranil při překážkách, první disciplíně druhého dne. "Takže formu nekomentuji, neznám, nevím," prohlásil.

Raději by prý byl v jiném rozpoložení. "Alespoň jako před Götzisem," vrátil se k závodu, který měl rozjetý na 8200 bodů, nejlepší výkon za poslední dva roky. Proti Šebrlemu na domácí půdě závodil v desetiboji naposledy v roce 1999, kdy v Praze na Strahově vytvořil tehdejší světový rekord 8994 bodů. "Doufám, že to dobře dopadne. A snad to nebude naposledy, co budu závodit před domácím publikem," věřil Dvořák, že za rok se ještě vrátí.

Závod chce uspět před zraky IAAF

Mezi muži bude závodit také Lotyš Janis Karlivans, který v Götzisu nasbíral 8271 bodů, nechybí ani kvalitní Francouz Romain Barras. Mezi ženami je největší favoritkou Ukrajinka Ludmila Blonská, která v Götzisu prohnala už pět let neporaženou olympijskou vítězku v sedmiboji Carolinu Klüftovou ze Švédska, s níž nakonec prohrála o 55 bodů.

"Pěkný stadión," prohlásila Ukrajinka při pohledu na útulný stánek u lesa v kladenském sportovním areálu Sletiště. "Cítím se dobře, mohl by nakonec z toho být dobrý výsledek, ale hlavně tento závod beru jako přípravu na mistrovství světa," prohlásila dnes. Soupeřkou jí bude zejména Polka Karolina Tyminská, z českých sedmibojařek budou na startu Michaela Hejnová, Marie Burešová, Kateřina Konvalinková a Jana Korešová.

Závod v Kladně se chce pro další ročníky dostat do seriálu IAAF World Challenge. "Aby to pro vícebojaře nebyl závod navíc," upozornil Šebrle na skutečnost, že do vícebojařské Grand Prix se počítají tři výsledky v sezóně. Delegát IAAF bude v Kladně sledovat kvalitu mítinku, počet diváků či organizaci. "Tyto debaty bych raději vedl až po skončení závodu," řekl ředitel Zdeněk Lubenský.

Reklama

Související témata: