Hlavní obsah

První zlato do Keni, Joglová dvacátá. Postoupil jen překážkář Müller

sob (Dauhá)ČTK
Aktualizováno

Keňanka Ruth Chepngetichová získala první zlato na mistrovství světa v Dauhá, když zvítězila v maratonu v čase 2:32:43. Další medaile v závodě, který startoval o půlnoci, získaly obhájkyně titulu Rose Chelimová z Bahrajnu (2:33:46) a Helalia Johannesová z Namíbie (2:34:15). Česká reprezentantka Marcela Joglová při premiéře na MS předčila očekávání a obsadila velmi pěkné dvacáté místo v čase 2:52:22.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Keňanka Ruth Chepngetichová slaví zlato z maratonu.

Článek

Ze čtveřice českých atletů v programu rozběhů a kvalifikací na mistrovství světa v Dauhá uspěl jen překážkář Vít Müller. Při premiéře na MS postoupil ze čtvrtého místa v rozběhu na 400 metrů překážek přímo do semifinále. Diana Mezuliáníková vypadla v rozběhu na 800 metrů a kvalifikací neprošly tyčkařka Romana Maláčová ani kladivářka Kateřina Šafránková, která obhajovala osmé místo, jímž překvapila předloni v Londýně. .

Müller běžel v páté dráze po boku amerického favorita Raie Benjamina, který čtvrtý rozběh vyhrál. Třiadvacetiletý český reprezentant v cílové rovince uhájil čtvrtou pozici před Japoncem Masakim Tojodou a měl hned jistotu postupu. Semifinále ho čeká v sobotu.

Šafránková hodila třetím pokusem 65,46 metru a zaostala o téměř šest metrů za svým letošním maximem, které by k postupu musela vylepšit. V kvalifikaci, ve které poprvé v historii nestačilo na postup 70 metrů, za sebou nechala jen jednu soupeřku.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Kateřina Šafránková v kvalifikaci kladivářek na MS v Dauhá neuspěla.

Marně hledala vysvětlení. "Nevím, co bylo špatně. Nedokážu to na nic svést, že by mě něco bolelo, že bych byla špatně připravená. Bylo to všechno dobrý. Bohužel, nevyšlo to, jak bych chtěla já, jak by chtěl trenér a jak by chtěli všichni kolem, kterým mám pocit, že to dlužím, za to, jak mi fandí. Bohužel pak to takhle pokazím a to mě mrzí," soukala ze sebe se slzami v očích.

Maláčová skočila 435 cm, 450 cm už bylo nad její síly. K účasti ve finále bylo třeba zdolat limit 460 cm. Překonalo ho sedmnáct závodnic, takže v neděli bude k vidění nejpočetnější finále tyčkařek v historii mistrovství světa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Romana Maláčová sítem kvalifikace tyčkařek neprošla.

"Všechny skoky v rozcvičení vypadaly skvěle a dost jsem si věřila, protože takhle jsem neskákala celou sezonu. Nevím, co se stalo u toho třetího pokusu (na 450), překvapilo mě, že laťka spadla. Strašně mě to mrzí, protože to bylo skvělé skákání," litovala Maláčová.

Mezuliáníková, která se na šampionát dostala až na poslední chvíli díky pozvánce od mezinárodní federace IAAF, skončila ve čtvrtém rozběhu na předposlední šesté příčce a ani čas 2:03,48 minuty jí k postupu do semifinále nestačil. Za svým letošním maximem zaostala o jeden a půl sekundy.

V Dauhá chybí nejlepší osmistovkařka posledních let Caster Semenyaová z JAR, která má příliš vysokou hladinu testosteronu v těle, ale stejně jako některé další běžkyně odmítá léčbu, kterou od letošního roku nařizují pravidla IAAF. Nejrychlejší půlkařkou v rozbězích byla Winnie Nanyondová z Ugandy za 2:00,36.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Zcela vyčerpaná dokončila Diana Mezuliáníková rozběh závodu na 800 metrů.

V rozbězích na 100 metrů potvrdil roli favorita číslo jedna Američan Christian Coleman, který se časem 9,98 jako jediný dostal pod hranici deseti sekund. Do semifinále postoupil i jeho krajan Justin Gatlin, který v 37 letech usiluje o obhajobu titulu. Na start nenastoupil Nigerijec Divine Oduduru, jenž je s výkonem 9,86 dvojkou letošních tabulek a očekával se jeho souboj s Colemanem, který má v této sezoně na kontě výkon 9,81.

Skvělou formu ukázal již v kvalifikaci dálkařů Kubánec Juan Miguel Echevarría, který hned prvním skokem dolétl do vzdálenosti 840 cm. Tak daleko neskočil žádný atlet v kvalifikaci MS za posledních 20 let. Jednadvacetiletý Kubánec vede letošní tabulky výkonem 865 cm.

Mistrovství světa v atletice v Dauhá:
Ženy
maraton:
1. Chepngetichová (Keňa) 2:32:43
2. Chelimová (Bahr.) 2:33:46
3. Johannnesová (Nam.) 2:34:15
...20. Joglová (ČR) 2:52:22
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
100 m:
1. Coleman (USA) 9,98.
5000 m:
1. Chelimo (USA) 13:20,18.
400 m př.:
1. Samba (Katar) 49,08,
...22. Müller (ČR) 50,15 - postoupil do semifinále.
Dálka:
1. Echevarría (Kuba) 840.
Trojskok:
1. Pichardo (Portug.) 17,38.
Ženy:
800 m:
1. Nanyondová (Uganda) 2:00,36,
...30. Mezuliáníková (ČR) 2:03,48 - nepostoupila.
3000 m př.:
1. Chepkoechová (Keňa) 9:18,01.
Výška:
1. Cunninghamová (USA) a Demidiková (Běl.) obě 194.
Tyč:
1. Bradshawová (Brit.), Nageotteová, Morriová (obě USA), Newmanová (Kan.), Sidorovová (Rus.), Žuková (Běl.), Stefanidiová (Řec.) všechny 460,
... Maláčová (ČR) 435 - nepostoupila.
Kladivo:
1. Priceová (USA) 73,77,
...29. Šafránková (ČR) 65,46 - nepostoupila.

Reklama

Související témata: