Hlavní obsah

Dvořák se před Kladnem inspiroval u videa

KLADNO

V noci z neděle na pondělí přespával u Tomáše Dvořáka mladý vícebojař Pavel Baar. Vpodvečer si dali do videa kazetu se záznamem posledního z trojice Dvořákových zlatých světových desetibojů – z Edmontonu v roce 2001. „Chtěl jsem Pavlovi ukázat, jak se dělala pořádná atletika, tak manželka Gábina vybrala tuhle kazetu,“ usmíval se Dvořák.

Článek

A skoro tak famózně jako před šesti lety rozjel Dvořák v úterý kladenský mítink. Přes atleticky pokročilý věk i zdravotní problémy. Lepší kouli i dálku v rámci desetiboje právě od Edmontonu neabsolvoval.

Pětatřicetiletý Dvořák v Kladně zápolí nejen se soupeři, ale i s vlastním zdravím. Problém se svalem z rakouského Götzisu sice už stihl vyléčit, ale potkala ho další zdravotní nesnáz. „V sobotu na tréninku jsem si v rozcvičení škrtnul hřebíkem tretry o překážku a škublo mi pod zadkem,“ popisuje.

Právě zranění stehenního svalu paradoxně excelentní vstup do desetiboje přičítal. „Šetřil jsem se, proto mi to šlo dobře,“ vysvětloval po úvodní trojici disciplín. Výkony patrona mítinku na nově vznikající akci dostávaly diváky do varu. „Ale na stovce jsem běžel první polovinu radši opatrně,“ popisoval. V dálce absolvoval jen dva pokusy, ale jen druhý se vydařil. „První nebyl dobrý, proto jsem se chtěl zlepšit,“ líčil.

Noha si odpočala až při kouli. „Ale cítím ten sval fest,“ přiznával. Naplno se to projevilo v dalších disciplínách. „Běh do oblouku je nejhorší. V dálce je to v pohodě, ale při výšce a na čtvrtce to bolelo dost. To už jsem myslel, že mi v tom prdne,“ zašklebil se.

Překážky rozhodnou 

Pro Dvořáka je TNT-Fortuna mítink možná poslední šancí nominovat se na mistrovství světa v Ósace. Na vrcholné akci v desetiboji přitom nechyběl patnáct let! „Uvidím, co s nohou udělá noc. Důležité také bude, jak zvládnu překážky. Když si neublížím na nich, tak už jsou další disciplíny v pohodě,“ doufal.

Od středečního startu se tak budou odvíjet jeho šance na úspěch. „Ale nesmím jít překážky s respektem. Když udržím nohy nahoře a nebudu je švihat, nemůže se nic stát,“ byl přesvědčen. Právě na překážkách ale skončila jeho nadějně rozjetá pouť desetibojem v Götzisu.

Reklama